Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić pozvao Kasumovića da izvrši otpis kamata rudnika

Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica diskriminirano je od Grada Zenica za otpis zateznih kamata za već u potpunosti isplaćeni dug za komunalno-građevinsko zemljište – ustvrdio je na današnjoj pres-konferenciji direktor tog preduzeća Mensur Hukić.

Grad Zenica je sredinom prošlog mjeseca ponovo blokirao račun tog preduzeća za iznos od 3.055.064 KM po osnovu zateznih kamata, što je za posljedicu imalo činjenicu da su rudari 24. marta stupili u radnički neposluh, a početkom prošle sedmice 15-ak članova Sindikalnog odbora i u štrajk glađu koji su prekinuli u četvrtak navečer.

Radnički neposluh još traje, a preduzeću je za 11 dana obustave rada pričinjena šteta od oko 1.000.000 KM.

-Podsjećam da je RMU Zenica u potpunosti izmirio obavezu i uplatio glavnicu naknade za KGZ te pozivam gradonačelnika da, u skladu sa članom 2 Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, izvrši otpis kamata RMU Zenica – kazao je Hukić.

Navodi da je u septembru 2019. godine Grad Zenica objavio javni poziv u kojem se kaže da “se pozivaju sva fizička i pravna lica, dužnici Grada Zenica po bilo kom osnovu, da uplate Gradu Zenica svoja dugovanja u pogledu glavnica i troškova postupka, a Grad Zenica se obavezuje da će iste osloboditi obaveze plaćanja zateznih kamata”.

-Iako su objavljeni uslovi za oslobađanje od obaveze plaćanja zatezne kamate bili opšti i postavljeni za sva pravna i fizička lica, bez izuzetaka i posebnih okolnosti koji isključuju ponuđenu mogućnost oslobađanja od plaćanja kamate, Grad Zenica se po prijavi na javni poziv RMU Zenica, iako je ispunjavao uslove iz javnog poziva, nije očitovao. Time je prećutno izuzeo RMU Zenica od oslobađanja od plaćanja zatezne kamate na javne prihode KGZ te time diskriminisao RMU Zenica u odnosu na druge obveznike – smatra Hukić.

RMU Zenica je 24. februara 2021. godine Gradu Zenica i Gradskom vijeću Zenica uputio prijedlog/molbu za oslobađanje od plaćanje zateznih kamata po osnovu KGZ-a. Drugi put je isti prijedlog uputio i 1.10.2021. godine, a treći put 16.11. 2021. godine “zahtjev za hitno razmatranje prijedloga za oslobađanje od plaćanja naknade za zatezne kamate za plaćanje KGZ-a”, a potom i urgenciju 25.01.2022. godine.

Hukić je ponovo pozvao gradonačelnika Fuada Kasumovića da deblokira račun RMU Zenica kako bi isplatili plaću i naknadu za topli obrok uposlenicima.

Advertisement. Scroll to continue reading.

-Pozivam gradonačelnika da izvrši otpis predmetnih zateznih kamata, jer za to ima i pravni osnov. Pravni osnov za naš zahtjev nalazimo u činjenici da je zakonodavac na nivou Federacije BiH prepoznao potrebu te Zakonom o stopi zatezne kamate na javne prihode, omogućio otpis zatezne kamate na javne prihode bez obzira na njenu visinu. Kako se predmetna zatezna kamata odnosi na naknadu za korištenje KGZ-a, koja je po prirodi javni porihod, nema smetnje za lokalnu zajednicu da omogući otpis istih – naglasio je Hukić.

Rudari su prošle sedmice protestirali ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenica, čije je Gradsko vijeće na zasjedanju u četvrtak, naložilo gradonačelniku Fuadu Kasumoviću da deblokira račun tog preduzeća te da postigne sporazum za otplatu spomenutog duga na rate, ali da se do danas nije postupilo po tim zaključcima.

Šefica službe za pravne i opšte poslove Aida Branković naglasila je kako “u ovom odnosu nema nikog drugog, već samo RMU Zenica i Grad Zenica”. Nekoliko su puta, podsjetila je, upućivali poziv za otpis tih kamata.

-Dakle, ovdje se radi o diskriminaciji u odnosu na RMU Zenica, u odnosu na druga pravna i fizička lica, koja su po tom javnom pozivu oslobođena kamate. Mora se naglasiti da tu ima mnogo drugih javnih preduzeća u Gradu Zenica, kojima se to oprostilo, a RMU Zenica, iz nepoznatih razloga nije – podvlači Branković.

Hukić se nije se želio izjašnjavati o sutrašnjem, najavljenom sastanku u Gradskoj upravi, gdje bi se trebalo razgovarati o sporazumu za otplatu tog duga na rate. Dodao je kako je, po njemu, rješenje otpisa tog duga, jer su ispoštovali “zakonom definisane uslove” te isplatili glavnicu duga.

(FENA)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...