Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Drvosječa: Nakon 24. septembra, cijena peleta bi mogla ići do 1.000 KM po toni

U periodu kada je zima sve bliže mnogi naši građani su u strahu kako će zagrijati svoje domove, a posebno su zabrinuti oni koji se griju na pelet.

Cijene peleta su u konstantom rastu, te mjere zabrane izvoza, koje je uvelo Vijeće ministara BiH, nisu dale adekvatne rezultate.

Trenutna cijena peleta na tržištu Bosne i Hercegovine je od 700 KM do 750 KM po toni, ovisno od lokacije. Ono što je također činjenica je veliki porast potražnje upravo iz straha da bi moglo doći do dodatnog poskupljenja ili nestašice.

Mnogi koji su čekali eventualno pojeftinjenje ipak su se odlučili nabaviti pelet po trenutnim cijenama.

Kako kažu iz kompanije “Drvosječa” potražnja je u ovom mjesecu znatno porasla.

“Potražnja je manja nego prošle godine, no ako uzmemo prethodne mjesece, u ovom mjesecu potražnja je znatno veća”, poručuju iz kompanije Drvosječa.

Poručili su da bi moglo doći doći do povećanja cijena ovog energenta kada se ukinu mjere zabrane izvoza koje su na snazi još desetak dana.

“Dok traju zabrane izvoza cijena neće rasti, no kada se zabrana ukine, odnosno ako izvoz krene 24. septembra, cijene će zasigurno rasti i niko ne može prognozirati koju će razinu dostići”, poručili su iz Drvosječe.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rekli su da nije isključeno da bi cijena vjerovatno mogla dostići onu iz regiona gdje se tona peleta prodaje po cijeni većoj od 1.000 KM.

No, kako navode, ni to neće biti problem koliko bi problem mogla biti sama količina peleta.

“Trenutno postoje dovoljni kapaciteti da se može pokriti tržište Bosne i Hercegovine, no ukoliko se zabrana izvoza ukine zbog ogromne potražnje na inostranom tržištu peleta neće biti nikako”, upozoravaju iz Drvosječe.

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju što prije reagovati kako bi se spriječila eventualna nestašica, prvi korak bi trebao biti produženje postojećih mjera zabrane koje, podsjećamo, prestaju važiti 24. septembra.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...