Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Državljani BiH uskoro bi u Ujedinjene Arapske Emirate mogli putovati bez viza

Na sastanku ministara vanjskih poslova BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata, mogli smo čuti protekle sedmice ohrabrujuće poruke o mogućem ukidanju viza za građane BiH koji putuju u Emirate.

Tim povodom kontaktirali smo ministarstvo vanjskih poslova BiH koje nam je navelo da u ministarstvu rade na olakšavanju viznog režima za državljane BiH.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH intenzivno radi na olakšavanju viznog režima za državljane BiH, ne samo kada su u pitanju Ujedinjeni Arapski Emirati, nego i druge države”, poručili su za Klix iz ministarstva.

Naveli su da bi to mnogo značilo za građane BiH.

“Ukidanje viza državljanima BiH za putovanje u Emirate sa sobom nosi, prije svega, prednost u smislu lakšeg i bržeg putovanja državljana BiH u Emirate, ali i u turističkom i poslovnom smislu”, kazali su.

Dodali su da sadašnja taksa za vizu iznosi oko 100 eura.

“Ukidanje viza podrazumijeva i smanjenje dijela troškova putovanja u Emirate, obzirom na to da taksa za vizu za ulazak u zemlju iznosi 400 AED, što prema trenutno važećem kursu, iznosi oko 100 eura”, naveli su.

Građanima UAE-a ne treba viza za BiH

Advertisement. Scroll to continue reading.

Na konstataciju da građane BiH ova zemlja interesuje zbog poslovnih odnosa kompanija koje rade u toj zemlji, ali i zbog vjerskog aspekta, oni su nam poručili da bi to mnogo olakšalo građanstvu i dalo zamah za jače povezivanje sa ovom zemljom na više nivoa.

“U pogledu poslovnih putovanja, ukidanje viza će olakšati putovanja predstavnika privrednih subjekata iz naše zemlje u Emirate što će sigurno dati zamah u jačanju i ekspanziji saradnje između privrednih subjekata iz dviju zemalja. Ova pogodnost će naročito doći do izražaja u svjetlu iskazane spremnosti obje strane za unaprjeđenje saradnje dvije zemlje na privrednom planu”, poručili su.

Politčki odnosi dviju država

Ministarstvo je naglasilo da mi kao država imamo jako dobre odnose sa ovom zemljom.

“U političkom smislu, ukidanje viza za državljane BiH se može smatrati i političkom porukom koja govori o dobrim odnosima dvaju država, kao i o jasnom stavu Emirata prema Odluci Vijeća ministara od 19. januara 2015. godine, kojom su državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata izuzeti od obaveze pribavljanja viza za putovanje u BiH”, zaključili su.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se u Sarajevu prije nekoliko dana sa ministrom vanjskih poslova Emirata šeikom Abdullahom Bin Zayedom Al Nahyanom. Tada je nagoviješteno da su razgovarali o ovom pitanju i iznijeli ohrabrujuće najave o ukidanju viza za građane BiH koji putuju u UAE.

Sve u svemu, još nema konkretnih potvrda da će bh. građani dobiti mogućnost za bezvizno putovanje u ovu zemlju. Činjenica jeste da imamo avionske linije za Dubaji i Abu Dhabi i da su to važni svjetski centri, zbog toga, građanima bi ukidanje viza donijelo brojne ekomoske, ali i turističke benefite.

(Klix.ba)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...