KONTAKT
Početna Izdvojeno Elvedin Halilović poklonio knjige za Gradsku biblioteku

Elvedin Halilović poklonio knjige za Gradsku biblioteku

od redakcija

Kalesijac sa privremenom adresom u Luksemburgu Elvedin Halilović, član BKZ Luxemburg i član Udruženja Prosvjetitelj Muallim u LUX, ovih dana boravi u Kalesiju. Boravak u Kalesiji Elvedin, sin uglednog kalesijskog aktiviste i humaniste Mugdina Halilovića, iskoristio je da posjeti kalesijsku biblioteku i da pokloni vrijedne knjige Gradskoj biblioteci.

Prva knjiga koju je poklonio jeste“DREVNA BOSNA“ autora Muamera Zukorlića.  Knjiga je skoro promivsana u Luxemburgu, u organizaciji BKZ Lux (Bosnjacka kulturna zajednica Luxemburg).

– Knjiga “Drevna Bosna” vrlo je značajna za identitet Bošnjaka. Značajna je i zbog toga što razobličava, razotkriva i opovrgava sve laži koje plasira SANU kada je riječ o Bosni i Bošnjacima, kazao je Elvedin Halilović prilikom uručivanja knjiga.

Putovanje kroz drevnu povijest Bosne i Bošnjaka s ciljem utvrđivanja istine i razotkrivanja najosjetljivijih elemenata bošnjačkog identiteta koji su do sada površno prikazivani samo jedan je dio vrijednog djela „Drevna Bosna“. Knjiga je urađena po najzahtjevnijim dizajnerskim i grafičkim standardima.

Ko su’ šta su? odakle potječu balkanski narodi i među njima Bošnjaci? dio je djela „Drevna Bosna“ autora Muamera Zukorlića. „Drevna Bosna“ je otvorena knjiga u kojoj se različitosti smatraju prednostima, a kultura dijaloga promovira kao važno civilizacijsko dostignuće. Uz Zukorlićev tekst, po prvi put se naučnoj i široj javnosti obznanjuje više stotina fotografija, slika, mapa i crteža, a do kojih je u višegodišnjem istraživanju došao akademik Mehmed Akšamija.
Izdavač knjige je „Matica Bošnjačka“, a suradnici su akademik Muhamed Filipović, akademik Fatmir Bači i dr. Jahja Fehratović. Pokrovitelj je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti.

Druga knjiga koju je poklonio Halilović jeste englesko izdanje knjige ISLAMSKI IDENTITET EVROPE  adademika FERIDA MUHIĆA.  Izdavač ove knjige je INSTITUT ZA ISTRAZIVANJE, NAUKU i MEDURELIGIJSKI DIJALOG – IREDI LUXEMBURG. Knjiga će posebno dobro doći onima koji poznaju engleski jezik. Bosanska verzija knjige bit će dostupna u kalesijskoj biblioteci od decembra 2017.

– Obje ove knjige smo promovirali u Luksemburgu. Promocija knjige „Drevna Bosna“ bila je  u organizciji BKZ Luksemburgi,a  promocija knjige“ Islamski identitet Evrope“ u organizaciji Instituta IREDI, kojeg su osnovali  muslimani Luksemburga, kazao je Elvedin Halilović.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.