Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

FOTO: Požar u OŠ Kalesija, vatrogasci izvršili evakuaciju učenika

U saradnji OŠ Kalesija, PVJ Kalesija, Doma zdravlja te Crvenog križa danas je izvedena pokazna vježba u prostorijama ove obrazovne ustanove.

Riječ je o vježbi koja za cilj ima upozna učenike, ali i nastavnike kako postupiti u slučaju požara i kako spasiti djecu i sigurno ih izvesti iz škole.

“Ja sam prezadovoljan ovom vježbom, a vidim da su i kolege. Ovo treba svaki učenik da vidi i da zna kako se ponašati u slučaju požara. Nema panike i nema samovoljnog ponašanja, dakle sluša se kolektiv i samo tako se može spasiti”, rekao je za Infoplus direktor OŠ Kalesija Fahrudin Hamzić.

Akcijom je rukovodio komandir PVJ Kalesija Fikret Križevac koji nam govori da je ovo dobra praksa i da bi sve škole trebale ovakvo nešto imati kako bi se učenici upoznali sa svim mehanizmima pomoći. Danas smo od primanja poziva, dolaska, evakuacije škole i gašenja požara sve to imali u 12 minuta, što je zaista fenomenalno i govori o spremnosti kalesijskih vatrogasaca da pomognu i reaguju na vrijeme.

U ovom spašavanju nekoliko učenika je “zadobilo” i povrede pa su volonteri CK Kalesija i CK ŽIvinice zbrinuli učenike, a Dom zdravlja Kalesija iste “prebacio” do Doma zdravlja.

Ova vježba privukla je i veliki broj prolaznika da istu pogledaju, a demonstrirano je i spašavanje pomoću dušeka za napuhavanje, odnosno skok sa drugog sprata OŠ Kalesija.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...