Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

FOTO: Veliki broj vjernika okupio se na rođendanu crkve u Jeginovom Lugu

Veliki broj vjernika prisustvoavo je u naselju Jeginov Lug rođendanu crkve u okviru obilježavanja praznika “Kršanskog praznika”, koji se slavi tri dana.

Slavlju u Jeginovom Lugu prisustvovao je i novi mitropolit dabrobosanski Srpske pravoslavne crkve, čije je sjedište u Sarajevu,  dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

“Ovdje sam bio 2013.godine kada smo osveštili ovu Božiju kuću i danas mi je drago što sam tu i želja mi je da naredne godine nas bude ovdje još više, nikako manje”, govori za Infoplus Hrizosom.

On je mišljenja da pravoslavni vjernici se trebaju vratiti u Jeginov Lug i obrađivati svoju zemlju i čuvati imanja.

Za naš portal govorio je i Željko Božić pravolsavni sveštenik koji ističe da je ovo veliko slavlje za Jeginov Lug i da je posebna čast što je tu Hrizostom.

“Ljudi su se okupili i drago nam je da ih je svake godine sve više koji posjećuju svoje selo i svoja groblja i druže se. Ja bi se zahvalio i Bošnjacima komšijama koji “čuvaju” ovu crkvu. Svi narodi ovdje teško žive. Ovdje su u istim problemima i Srbi i Bošnjaci i dadam se da će Općina i država pomoći da dobiju put i dobiju uslove za život kakvi dolikuju u 21.stoljeću”, istakao je Željko Božić.

Nakon vjerskog obreda upriličeno je i druženje mještana ovog sela, ali i susjednih koji su došli kako bi prisustvovali ovom događaju.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...