KONTAKT
Početna BiH-Svijet FUP – Policijske agencije preduzimaju neophodne mjere da zaštite sigurnost građana

FUP – Policijske agencije preduzimaju neophodne mjere da zaštite sigurnost građana

od redakcija

Federalna uprava policije (FUP) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom serije dojava o postavljenim bombama, podsjećajući kako je u prethodnom periodu putem sistema za elektronsku razmjenu pošte (e-mail) veći broj javnih institucija zaprimio poruke prijetećeg sadržaja.

– Policijske agencije su u svim navedenim slučajevima pravovremeno preduzele sve mjere i radnje kako bi se otklonile sumnje i spriječilo nastupanje mogućih posljedica. Aktivnostima policijskih agencija je ustanovljeno da se u svim pojedinačnim slučajevima radilo o lažnim dojavama, koje su za cilj imale uznemirenje građana i javnosti – ističe se u saopćenju.

Kako iz FUP-a navode, nadležne policijske agencije, uz nadzor tužilaštava, preduzimaju sve neophodne aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, identifikaciji i pronalasku počinilaca koji su uputili lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

Prema prikupljenim podacima, osobe koje su upućivala lažne dojave su za registraciju e-mail računa koristila web-domene koje su u vlasništvu inostranih kompanija, te se u tom pogledu za otkrivanje počinilaca koriste kapaciteti međunarodnih policijskih organa Interpola i Europola.

– Spomenute protupravne aktivnosti čije su mete institucije i javni objekti u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju izolovan slučaj, te na isti način dolazi do ugrožavanja rada državnih institucija u susjednim zemljama – navodi se.

Stoga, dio angažmana FUP-a odnosi se i na provovremenu razmjenu podataka s regionalnim policijskim agencijama, od kojih se očekuje postizanje zajedničkog rezultata.

Federalna uprava policije, tim povodom, poziva sve građane da potvrde svoje povjerenje u rad istražnih organa, ističući da će policijske agencije preduzeti sve neophodne mjere da zaštite sigurnost građana.

(FENA)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.