Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

FUP – Policijske agencije preduzimaju neophodne mjere da zaštite sigurnost građana

Federalna uprava policije (FUP) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom serije dojava o postavljenim bombama, podsjećajući kako je u prethodnom periodu putem sistema za elektronsku razmjenu pošte (e-mail) veći broj javnih institucija zaprimio poruke prijetećeg sadržaja.

– Policijske agencije su u svim navedenim slučajevima pravovremeno preduzele sve mjere i radnje kako bi se otklonile sumnje i spriječilo nastupanje mogućih posljedica. Aktivnostima policijskih agencija je ustanovljeno da se u svim pojedinačnim slučajevima radilo o lažnim dojavama, koje su za cilj imale uznemirenje građana i javnosti – ističe se u saopćenju.

Kako iz FUP-a navode, nadležne policijske agencije, uz nadzor tužilaštava, preduzimaju sve neophodne aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, identifikaciji i pronalasku počinilaca koji su uputili lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

Prema prikupljenim podacima, osobe koje su upućivala lažne dojave su za registraciju e-mail računa koristila web-domene koje su u vlasništvu inostranih kompanija, te se u tom pogledu za otkrivanje počinilaca koriste kapaciteti međunarodnih policijskih organa Interpola i Europola.

– Spomenute protupravne aktivnosti čije su mete institucije i javni objekti u Bosni i Hercegovini ne predstavljaju izolovan slučaj, te na isti način dolazi do ugrožavanja rada državnih institucija u susjednim zemljama – navodi se.

Stoga, dio angažmana FUP-a odnosi se i na provovremenu razmjenu podataka s regionalnim policijskim agencijama, od kojih se očekuje postizanje zajedničkog rezultata.

Federalna uprava policije, tim povodom, poziva sve građane da potvrde svoje povjerenje u rad istražnih organa, ističući da će policijske agencije preduzeti sve neophodne mjere da zaštite sigurnost građana.

(FENA)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...