Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Gradačac: Pritvor za bračni par koji je davao novac u zajam tražeći na to veliku kamatu

Samir Omić (48) i Aida Omić (42), bračni par iz Mionice kod Gradačca pritvoren je na mjesec dana odlukom Opštinskog suda u ovom gradu jer se sumnjiče da su se bavili zelenaštvom i time mimo zakona stekli više od 200.000 KM.

Kako se navodi u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona oni su osumnjičeni da su kao saučesnici u sticaju počinili tri krivična djela lihvarstvo.

“Postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić od aprila 2019. godine do januara 2023. godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi, pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 posto na mjesečnom nivou”, piše u saopštenju KT Tuzlanskog kantona.

Dalje piše da su oni u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata.

“Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali  ugovore o zajmovima na velike  novčane iznose,  znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile.  Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda  policijski službenici SIPA su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjičeni,  te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je prilikom pretresa privremeno oduzet i automobil BMW 520D, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal  i predmet vještačenja.

“Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage. Istraga u ovom predmetu  će se nastaviti u narednom periodu”, zaključuje se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...