Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Hukić: Moja ostavka je na raspolaganju, problem RMU Zenica su blokade i slaba proizvodnja

Rješenje problema u Rudniku mrkog uglja Zenica vidimo jedino u nastavku proizvodnje i ispunjenju planova proizvodnje – kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor tog preduzeća Mensur Hukić.

On je pozvao Sindikat da odustane od “nezakonitog štrajka, ali i drugih vidova obustava rada”, poput radničkog neposluha kojim se RMU Zenica “gura u siguran nestanak”.

Nedovoljni prihodi

– Mi, uposlenici RMU Zenica, možemo ići samo naprijed i ovaj rudnik može ići naprijed samo ukoliko radimo i proizvodimo planirane količine uglja. Bez toga se neće moći – kazao je Hukić.

RMU Zenica, podvukao je, već duže vrijeme ima velikih problema u svom poslovanju, a što je prvenstveno uzrokovano nedovoljnim prihodima, iz razloga neispunjavanja planova proizvodnje uglja, “čijom se prodajom ne mogu izmiriti ni tekuće obaveze rudnika” pa ni plate uposlenicima, obaveze prema dobavljačima, državi.

– U prva četiri mjeseca planirana proizvodnja bila je 147.841 tone uglja, a ostvareno je 62.512 tona uglja ili 42,3 posto od plana. Iz tih je razloga račun rudnika jako često blokiran, što dodatno otežava poslovanje. Blokada računa rudnika, zaključno s 23. majom 2023. godine, je na iznos od 4.673.358, 81 KM – kazao je Hukić.

Osim blokade od dobavljača opreme, račun preduzeća blokiran je i na iznos od 886.677,63 KM za doprinose za penziono osiguranje od strane “25 radnika koji su još uvijek uposlenici RMU Zenica”, kao i 879.691,27 KM za po istom osnovu te za troškove parničnog postupka advokatima za 10 bivših radnika tog preduzeća.

– Pored problema blokada računa, RMU Zenica nema dovoljno sredstava za isplatu plate uposlenicima, a iz gore navedenog razloga. Odnosno, prihod rudnika je nedovoljan zbog izrazito slabe proizvodnje uglja. Tako da je iza isplatu plate i minimuma obaveza, koje se moraju uplatiti, nedostaje 1.401.000 KM. Tako da je ukupna dubioza RMU Zenica, trenutno, oko 6,5 miliona KM – kazao je Hukić.

Svaki neposluh nanosi štetu

Ako se pak Sindikat i radnici odluče stupiti u “radnički neposluh”, kazao je, bit će mu “jako žao, jer svaki radnički neposluh, svaka obustava proizvodnje nanosi veliku štetu RMU Zenica” i svim uposlenicima te da će eventualnu obustavu rada osjetiti i u narednom periodu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Na pitanje da li je upoznat sa zahtjevom Sindikata i rudara da će od njega tražiti podnošenje ostavke, ističe da “oko tog pitanja nije upoznat”.

– To sam ja u više navrata svojim kolegama, uposlenicima RMU Zenica rekao – Ako je problem u jednom čovjeku, hajmo ga odmah smijeniti. I ako je problem u meni, moja je ostavka na raspolaganju – kazao je Hukić.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...