Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

„IKRE 2017“: Bogat sadržaj kulturnih događaja do kraja oktobra

Nakon promocije knjige „Ptica, a bijah Haris“ Safeta Pozdera, JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija u okviru Kulturne manifestacije „Ikre 2017“ priprema još niz kvalitetnih kulturnih događaja.

Već 18. oktobra, u srijedu, u 17,00 sati, planirana je promocija knjige „Leptir“ autorice Razija Razo. Ova promocija, koja se realizira u saradnji sa udruženjem „Snaga nezavisne žene“, održat će se u prostorijama biblioteke.

Dan kasnije, 19. oktobra, obilježit će se godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjednišrva Republike BiH.

Program obilježavanja je sljedeći:

– 16,30 sati: Polaganje cvijeća i učenje Fatihe ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja;

– 16,45 sati: Dokumentarni film „Djelo iznad smrti“ ( sala BKC-a);

– 17,30 sati: Otvaranje Izložbe novinskih tekstova „ Lik i djelo Alije Izetbegovića 1992 – 2003“ (galerija BKC-a).

Izložba novinskih tekstova „Život i djelo Alije izetbegovića 1992 – 2003“ realizira se u saradnja sa Muzejom „Alija Izetbegović“ Sarajevo.

Advertisement. Scroll to continue reading.

U petak, 20. oktobra, u 16,30 sati, predviđene su dvije promocije: knjige priča „Malo čudo“ Mehmeda Đedovića i romana „Fuga za Amaliju“ Safeta Berbića.

I 26. oktobra, imat ćemo dva kulturna sadržaja. Prvo će u galerijskom prostoru BKC-a, u 15,30 sati, biti otvorena izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Lukavac 2017“, a u 16,00 sati je zakazana promocija poezije Fikrete Selimović, pjesnikinje iz Živinice.

Tokom oktobra u kalesijskim školama bit će upriličene književne radionice i druženje učenika sa književnicima. Također, planirano je i predstvaljanje zavičajne zbirke knjiga 50 kalesijskih autora.

U okviru Kulturne manifestacije „IKRE 2017“ planirana je promocija romana „Altrist“  Selima Alagića i književno veče sa Adamom Subašićem.

Podsjećamo i da je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija raspisala foto natječaj „Knjiga i mi“ i(ili) „Knjiga i dijete“. Kako je već navedeno, cilj natječaja je fotografijom ukazati na značaj čitanja, a najbolje tri fotografije po ocjenama stručnog žirija će biti novčano nagrađene. Rok za dostavljanje fotografija je 25. oktobar 2017. godine.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...