Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Inžinjerska komora Federacije BiH traži izmjene Uredbe o građenju

Inžinjerska komora Federacije BiH uputila je Vladi Federacije BiH incijativu za izmjene i dopune Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju.

Tom uredbom propisani su uslovi i način uređenja gradilišta, način i vođenje obavezne dokumentacije na gradilištu, te učesnici u građenju građevina i zahvata za koje odobrenje za građenje/uklanjanje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uslovi za izdavanje i oduzimanje ovlaštenja pravnim i fizičkim osobama, registar ovlaštenja izdanih pravnim i fizičkim osobama, nadzor i kaznene odredbe.

Iz Komore navode da je jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna Uredbe jasno i precizno utvrditi nadležnosti u vezi izdavanja određenih akata za učesnike u građenju, odnosno ovlaštenja za pravna lica i Licence za fizička lica.

Svjesni vrlo teške i složene situacije u kojoj se nalazi bh. privreda i inžinjerska struka uopće, smatraju da svi zajedno moraju uložiti dodatne napore kako bi prevazišli izazove.

– Po tom pravilniku Federalno ministarstvo prostornog uređenja bi trebalo da izdaje licence za inženjere i fizička lica, a mi smatramo da to treba Inžinjerska komora i zbog toga smo je osnovali – navodi potpredjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, dodajući da su jasno precizirali članove koje treba izmijeniti da bi olakšali inžinjerima.

Napominje da je Inžinjerska komora FBiH osnovana kako bi upotpunila proces izdavanja dozvola i licenci, olakšala sistem i bila na usluzi.

U inicijativi se također navodi da nisu bili uključeni u izradu Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju, čiji je pravni osnov za njeno donošenje Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH.

Traže da se pokrene procedura izmjena i dopune pomenute Uredbe, kao i uvažavanje razloga za izmjene i dopune.

Advertisement. Scroll to continue reading.

U prijedlogu izmjene i dopune Uredbe traže brisanje riječi “fizičkom” i “fizičkih”, koje se mijenjaju sa “ovlašteno fizičko lice koje posjeduje Licencu za projektovanje ili izvođenje izdatu od strane Inžinjerske komore FBiH”.

Također, predlažu izmjenu člana 58. prema kojem Ministarstvo vodi registar pravnih lica za projektovanje (projektanti), a Inžinjerska komora FBiH registar fizičkih lica za projektovanje (projektanti) te lica kojima je izdata, produžena, izmijenjena ili dopunjena i oduzeta Licenca.

– Imajući u vidu kontinuiran rad institucija FBiH na adaptaciji pravila i principa EU legislativa u oblasti prostornog uređenja, ističemo da je potreba za prepoznavanjem Inžinjerske komore prepoznata i od strane EU legislative Direktiva 2006/123/EZ Evropskog parlamenta i vijeća od 12. decembra 2006. o uslugama na unutrašnjem tržištu – navode iz komore.

Inžinjeri Inžinjerske komore Federacije BiH ovim putem pozivaju Vladu FBiH da izmijeni Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju donesene po osnovu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije, te Inžinjersku komoru Federacije BIH uvrsti kao ravnopravnog partnera s ciljem očuvanja struke koja je neophodna za dalji razvoj i prosperitet.

– Ukoliko Vlada FBiH ne uvaži naš zahtjev, iskoristiti ćemo sve pravne mehanizme kako bi zaštitili struku ali i integritet Inžinjerske komore FBiH – izjavila je predsjednica Inžinjerske komore FBiH prof.dr. Sanela Klarić, saopćeno je iz PKFBiH.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...