Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Istraživanje pokazalo da su električni romobili opasniji od motocikala ili bicikala

Studijom sprovedenom u Finskoj je utvrđeno da je više vjerovatno da će osoba zadobiti povrede tokom vožnje električnog romobila, nego tokom vožnje motocikla ili bicikla.

Istraživanjem, koje je trajalo od aprila 2019. do aprila 2021., bila je obuhvaćena 331 osoba koja je povrijeđena vozeći romobil. Riječ je o stanovnicima finskog grada Tampere koji ima 226.000 stanovnika.

Prema podacima kompanija za izdavanje ovih romobila, u navedenom periodu bilo je 1,8 miliona putovanja, što znači da je bilo 18 prijema u hitnu pomoć na 100.000 vožnji ili 7,3 na 100.000 pređenih kilometara.

Glavni autor studije i ortoped Aleksi Reito je istakao da su ovi brojevi mnogo veći u odnosu na one koji se tiču kretanja pješačenjem, biciklom ili motociklom. Kako je kazao, čini se da su povrede nastale vožnjom električnog romobila češće u odnosu na one koje nastaju korištenjem nekog drugog prijevoznog sredstva.

Američkim istraživanjem iz 2007. je zaključeno da je 10,3 povreda nastalo vožnjom motocikla na 100.000 putovanja, 1,4 vožnjom bicikla i 0,2 pješačenjem. U Australiji su 2,3 povrede nastale vožnjom bicikla na 100.000 kilometara, dok je u Velikoj Britaniji 0,3 na 100.000 kilometara.

“Naravno da postoje ograničenja za generalizaciju, kao što su saobraćajna kultura i sigurnost u Finskoj u poređenju s drugim državama. No, mislim da naša studija daje dobru procjenu stope povreda nastalih vožnjom električnog romobila”, rekao je Reito.

Šta električne romobile čini opasnim

Finskim istraživanjem je utvrđeno koji je najveći rizik vožnje ovog prijevoznog sredstva. Među povrijeđenima 60 posto su bili muškarci, 51 posto su bili oni koji su vozili pod dejstvom alkohola ili drugih supstanci. Najučestalije su bile povrede glave.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Reito je ukazao da su povrede najčešće registrovane u periodu od ponoći do 6 sati. Prema njegovim riječima, tipičan pacijent je bio alkoholizirani muškarac. Time je potvrđeno ono što je gradska vlast već znala.

U Oslu je u julu prošle godine zabranjeno korištenje električnih romobila tokom noći. U Helsinkiju je od septembra prošle godine tokom vikenda od ponoći zabranjeno korištenje. U Štokholmu su odlučili da smanje broj romobila koji se mogu izdavati.

Reito je potcrtao da je većina povreda nastala tokom vožnje romobila koji je iznajmljen. Zato se nada da će kompanije, koje se bave izdavanjem, raditi na poboljšanju sigurnosti, navodi Euronews.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...