Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Izglasane veće kazne za parkiranje vozila na mjesta za invalide, tekst zakona ide na usaglašavanje

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a koje se tiču kazni za prefarbavanje latiničnih/ćiriličnih natpis i parkiranju na mjesto za invalidne osobe.

Delegati su podržali dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kojim se predviđa da će se za prekršaj kada je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), kazniti počinilac novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Izmjene su usvojene sa 10 glasova za i četiri glasa protiv. Po entiteskom glasanju pet delegata iz FBiH je glasalo za, a četiri protiv. Svi delegati iz RS-a su podržali izmjene.

U dijelu zakona u kojem se uvodi veća kazna za parkiranje na mjestu za invalidne osobe predviđeno je da iznosi 200 KM i jedan kazneni bod.

Za usvajanje ovih izmjena je bilo 10 delegata, a četiri delegata iz Federacije Bosne i Hercegovine su bili suzdržani.

Kako su zakoni izglasani u različitim tekstovima u Predstavničkom domu i Domu naroda, Dom naroda je formirao komisiju za usaglašavanje tekstova zakona, a koju čine Sredoje Nović, Safet Softić i Zdenko Ćosić.

Saša Magazinović koji je predložio dopune zakona koje se tiču uvođenja posebne kazne za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za invalidne osobe zahvalio se članovima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda koji su usaglasili stav.

Dom naroda je također usvojio zaključak kojim se od Ministarstva komunikacija i saobraćaja zahtjeva da u roku od 90 dana pripremi i u zakonodavnu proceduru dostavi prijedlog potpuno novog zakona.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...