Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Izraelski gradonačelnik zabranio Palestincima da se voze u autobusima

Gradonačelnik Beitar Ilita, grada na okupiranoj Zapadnoj obali, Meir Rubenstein u ponedjeljak je kontroverzno naredio da se zabrani ulazak u sve autobuse u naselju arapskim putnicima, uključujući one koji nose izraelske identifikacijske oznake.

“Obratio sam se [ministru saobraćaja] Miriju Regevu da zaustavi ovaj fenomen Palestinaca koji ulaze u autobuse, izbjegavajući kontrolne tačke”, rekao je u nedjelju za Radio Kol Hai, dodajući da je lokalnim sigurnosnim kompanijama rekao da izvrše provjere autobusa koji ulaze u naselje.

“Noću nas gađaju kamenjem”, jadao se gradonačelnik. “Tokom dana neki stanovnici izlaze van i finansijski ih podupiru.” Rubenstein je intervjuiran nakon hapšenja osumnjičenog koji je postavio eksplozivnu napravu u autobus u naselju zajedno s četvoricom koji su mu možda pomogli u noćnoj raciji sela Battir na Zapadnoj obali u subotu.

Rubensteina je u ponedjeljak citirala nezavisna novinarka Yedidya Epstein, koja je rekla: “Naredio sam da se arapski putnici izvode iz autobusa čak i ako imaju plavu osobnu iskaznicu. Policija me može ispitivati ako to želi.”

Općina je kasnije poslala izjavu u kojoj je objasnila da je gradonačelnik mislio da se zabrana ulaska u autobuse odnosi samo na palestinske stanovnike Zapadne obale, a ne na Izraelce koji nose plave osobne iskaznice.

Kasnije u svom intervjuu s Kol Haiem, gradonačelnik Beitar Illita se hvalio da je “lično pratio” kontrole autobusa dok su trojica Palestinaca odvođena. “Vikali su na mene jer sam izazvao kašnjenje [autobusa]…Bit će pritužbi što god učinili.”

Rubenstein, koji obnaša dužnost gradonačelnika Beitar Illita od 2007., uhašen je 2021. zbog sumnje u povezanost s nestankom Nissima Shitrita 1986. i ubistvom Avrahama Edrija 1990.

(Klix.ba)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...