Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Jednokratnu naknadu za porodilje u TK dobile 1.702 majke

Za isplatu jednokratnih naknada majkama porodiljama, koje su bebe na svijet donijele u periodu od 1. aprila prošle do 1. aprila ove godine, osigurana su i isplaćena sredstva od milion i 702 hiljade KM. Obrađena su 1.702 zahtjeva, a rok za podnošenje takvih zahtjeva ističe uskoro. Stoga, iz resornog Ministarstva pozivaju majke porodilje da na vrijeme dostave zahtjeve, kako bi im naknada bila isplaćena.

”Ono što je bitno da napomenem jeste da za ovaj period, rok za prijavu je do 15. augusta ove godine”, navodi Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Bilo je određenih problema prilikom realizacije ovog programa, ali se, kako tvrde u Vladi, trude riješiti sve probleme kako porodilje ne bi bile oštećene.

”Zaista smo sve te informacije prikupljali i radili da ih čim prije otklonimo. I tada smo najavljivali i ukazivali samim centrima za socijalni rad da je potrebno da se adekvatno uključe kako ne bismo došli u sitauciju da neki gradovi i općine, odnosno građani sa područja tih gradova i općina budu u nepovoljnijem položaju, odnosno ne budu u prilici da koristi to pravo”, ističe Irfan Halilagić, premijer TK.

Također je počela isplata mjesečnih naknada za porodilje, što obuhvata one majke koje su se porodile u periodu od prvog aprila ove godine. Do sada je obrađeno 260 zahtjeva za isplatu ove vrste naknade.

”Od toga je 83 majke koje su u radnom odnosu i vrši im se isplata razlike između utvrđenog iznosa plate i predviđene naknade i 177 nezaposlenih majki. Ukupan iznos do sada isplaćenih sredstava je preko 700 hiljada KM. Ovo se odnosi na kvartal, odnosno tri mjeseca”, kazao je resorni ministar.

Period godišnjih odmora, tokom jula i augusta donosi određene poteškoće za obradu ovih zahtjeva, ali se Muhamedbegović nada da će taj posao već od sljedećeg mjeseca biti brži. U narednom periodu bit će prezentovan kvartalni izvještaj o zahtjevima i isplatama za majke porodilje.

(RTV Slon)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...