Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Još jedna presuda za izborne prevare u Brčkom, evo kako su prodavani glasovi

Na području Brčko distrikta nastavljen je proces dokazivanja pripremanja izbornih prevara koje su vezane za posljednje održane lokalne izbore. Shodno tome, dvojica muškaraca osuđena su na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od dvije godine i četiri mjeseca.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je krivicu 49-godišnjeg Elvira Saletovića i 34-godišnjeg Sanela Pengića, optuženih da su prije lokalnih izbora 2020. godine pripremali izvršenje krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, oni su nepravosnažno osuđeni na ukupno dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Saletović je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, dok je Pengiću izrečena jednogodišnja zatvorska kazna.

“Saletović i Pengić procesuirani su pod optužbama da su kandidatu jedne političke partije na lokalnim izborima 2020. godine za novac ponudili više stotina glasova. Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih osoba u cilju počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Oni se terete da su tim osobama namjeravali ponuditi naknadu do 50 KM, uz uslov da glasaju za kandidata političke partije s kojim oni prethodno postignu dogovor.

“Tako su planirali da na dan izbora budu prisutni na biračkom mjestu na kojem će određeni birači glasati, davati im upute, vršiti nadzor i kontrolu njihovog glasanja. Pengić je, zatim, stupio u kontakt s jednim od kandidata za Skupštinu distrikta od koga su za ponuđenu kupovinu 130 glasova preuzeli iznos od 1.300 KM, u apoenima po 10,00 KM, dok bi ostatak novca preuzeli nakon glasanja. Uz početne informacije dobijene od tog kandidata i Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, Tužilaštvo i Policija Distrikta otvorili su istragu i početkom novembra 2020. g. sproveli akciju Glasač, koja je okončana hapšenjem i stavljanjem u pritvor Saletovića i Pengića”, istaknuli su iz tužilaštva.

Osumnjičeni su ubrzo optuženi, a nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, tokom kojeg su dokazane optužbe tužilaštva, osuđeni su za krivično djelo pripremanje krivičnog djela.

Saletoviću je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora od jedne godine i četiri mjeseca, dok je Pengić osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu. Na ovu presudu Tužilaštvo i optuženi mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu distrikta Brčko.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saletović i Pengić, ranije su osuđivani zbog prodaje narkotičkih sredstava, a mrežu trgovaca glasovima razotkrio je mladi kandidat stranke Narod i pravda Abdulah Iljazović, koji je prihvatio njihovu igru.

U toj igri su, organizatori trgovine glasovima upali u policijsku klopku, a u konačnici završili s presudom suda zbog pripreme izbornih prevara.

Inače, Iljazović je široj bh. javnosti postao poznat upravo na lokalnim izborima, a kroz svoju kampanju poštenje je naglašavao riječima da je kod njega “gram uvijek bio gram”, aludirajući na svoju burnu prošlost, koja se vezuje za narkotička sredstva.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...