Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Kako će biti organizovana Eksterna matura u TK?

Pripreme za organizaciju Eksterne mature za osnovne škole su u toku, urađeno je mnogo obaveza i sada se u Pedagoškom zavodu TK nadaju da će epidemiološka situacija biti povoljna, kako bi ovaj proces protekao kako je i zamišljeno. Eksterna matura će biti obavljena u fiskulturnim salama škola.

”U sljedećih 15 do 20 dana, mi smo poslali svim školama upute, da organizuju probnu maturu za osnovnu školu kako bi djeca što spremnije dočekala maturu, a za srednje škole ćemo u narednom periodu poslati upute, tako da mislim da je poprilično sve spremno”, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Učenici će imati provjeru znanja putem testova koji sadrže pitanja iz svih predmeta, izuzev izbornih.

”Oni su prilagođeni učenicima. Cilj je da se pomoću tih testova izmjeri prosječna vrijednost znanja naših učenika. Od ove godine imamo novinu, a to je da će se zadaci iz matematike fizike i matematike ručno ispravljati u Pedagoškom zavodu. Na taj način ćemo dobiti još kvalitetniju sliku o nivou znanja ova dva izuzetno značajna predmeta”, istakao je Denis Suljendić, koordinator Eksterne mature u osnovnim školama.

Prethodnih godina, rezultati su bili najlošiji upravo iz ovih predmeta. Testovi iz ostalih predmeta će se ocjenjivati putem skenera što je bio slučaj i ranije. Sa rezultatima prošlogodišnjeg testiranja i u osnovnim i srednjim školama nisu zadovoljni u Pedagoškom zavodu.

”Sama matura je pokazala naravno pad znanja, pad kvaliteta u samim školama, što smo očekivali u odnosu na sve ono što se dešavalo godinu i po prije, i online nastava i sve ostalo. Nadamo se da će ove godine matura ipak biti malo bolja”, navodi Čiča.

Kada su u pitanju srednje škole, i ove godine bit će organizovana Eksterna matura za sve škole, a razlikuje se polaganje mature u gimnazijama i tehničkim školama.

”U gimnazijama TK je klasično, polaganje integralnog testa i dva predmeta za koje su se učenici opredijelili u trećem razredu srednje škole da ih pohađaju. Iz ta dva predmeta pohađaju maturu dodatno”, rekao je Izet Numanović, koordinator Eksterne mature u srednjim školama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

U tehničkim školama integralnim testovima su obuhvaćeni maternji jezik, matematika i strani jezik, kao i stručni predmeti koji su težišni za određenu školu odnosno struku. Integralni test Eksterne mature u srednjim školama bit će organizovan 26. maja, a po grupama predmeta to će biti 7. 9. i 13. juna. Rezultati će se bodovati i za upis na fakultete.

(RTV Slon)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...