Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

„Kalesijsko ljeto 2017“: Uručene nagrade autorima najboljih priča, druženje sa Hadžemom Hajdarevićem

U okviru manifestacije “Kalesijsko ljeto 2017”, u  utorak, 25. jula upriličeno je književno popodne sa Hadžemom Hajdarevićem i uručivanje nagrada autorima najboljih priča na ovogodišnjem književnom natječaju za izbor najbolje kratke priče pod nazivom „Ratna priča“.

Hadžem Hajdarević je, u razgovoru sa Fahrudinom Sinanovićem, direktorom JU BKC „Alija Izetbegović“, govorio o svom književnom radu, o najnovijim knjigama „Gdje si ti ovih godina“ i „Kozija ćuprija“, općenito o književnom životu i kulturnim (ne)prilikama u Bosni i Hercegovini. Prisutna publika je sa velikim zanimanjem slušala razgovor sa istanutim bh. književnikom.

– Zahvalan sam domaćinima koji su me pozvali da ove godine budem dio “Kalesijskog ljeta”, mislim da pisci iz raznih gradova Bosne i Hercegovine treba da  gostuju na sličnim manifestacijama kako bi se širila ljepša i pozitivnija priča. Lijepo je i to što se dodjeljuju nagrade za najbolju kratku priču jer se afirmišu do sada nepoznati autori, kazao je Hadžem Hajdarević.

Nagrade autorima najboljih ratnih priča určili su Fahrudin Sinanović i Hadžem Hajdarević. Prvu nagradu osvojio je Safet Pozder iz Prozora, autor zbirke hutbi “Otključajmo naša srca” te poeme “Ptica, a bijah Haris”. U pripremi mu je i prvi roman.

– Nekome ko je relativno mlad čovjek i nekome kome je ova nagrada  prvo veće priznanje u spisateljskom radu mnogo znači ova nagrada i predstavlja mi veliko zadovoljstvo i podstrekt za dalji književni rad, kazao je Safet Pozder.

Drugu nagradu osvojio je  Jasmin Ibranović iz Brčkog, a treću Amela Jordamović iz Sarajeva, novinarka Radija Bir.

O književnom konkursu i radu ocjenjvačkog žirija govorio je književnik Mehmed Đedović. Moderator je bila magistrica Amela Delić.

Svi učesnici programa su bili oduševljeni i u Sarajevo, Prozor i Brčko su otišli sa lijepim utiscima iz Kalesije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Manifestacija „Kalesijsko ljeto 2017“ nastavlja se u petak, 28. Jula, u 19,00 sati, kada je na rasporedu „veče saza i sevdaha“. Nastupit će jedan od najboljih sazlija u regionu Safet Bećirović, a uz muzičkku pratnju Nihada Mešića i Abdulaha Hadžića – Dulo, sevdalinke će pjevati i Nedžida Nasupović, Lejla Bećirović, Eldar Barčić i Ahmet Zulić.

 

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...