Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Kineska i Turska firma lažirale dokumentaciju za megaprojekat u BiH

Kineska grupacija “China Gezhouba Group Co. Ltd” dostavila je netačne informacije i lažnu dokumentaciju u ponudi za izgradnju tunela Prenj na trasi autoputa na koridoru 5C, na jugu Bosne i Hercegovine.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o firmi iz Wuhana.

Preduzeće Autoceste entiteta Federacije BiH, koje je u državnom vlasništvu, otvorilo je u septembru prošle godine tender za dostavljanje dokumentacije za izvođača radova na izgradnji tunela Prenj.

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH, kažu u ovom preduzeću. Dodaju da je riječ o devetom najdužem putnom tunelu u Evropi. Planirano je da bude dug oko 11 kilometara.

Autoceste su provjerom podataka utvrdile da ova kineska firma nema validnu dokumentaciju, zbog čega je diskvalifikovana. Iz kineske grupacije nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa zbog čega su dostavili lažne i netačne podatke.

Istovremeno, iz Autocesta Federacije su potvrdili da “China Gezhouba Group Co. Ltd” nikada do sad nije sudjelovala u projektima ovog entitetskog preduzeća. Ko je još dostavio lažnu dokumentaciju?

Za izgradnju tunela je pristiglo osam ponuda. Među njima je bila još jedna ponuda firme iz Kine, tri iz Turske i jedna iz Indije. Osim toga, na tender su se prijavila i dva konzorcija iz Turske i Južne Koreje. Osim kineske grupacije, i firma iz Turske dostavila je lažnu dokumentaciju.

“Netačne podatke u ponudi za izgradnju tunela Prenj dostavila je i firma iz Turske ‘Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.'”, navode iz Autocesta Federacije za RSE.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nelogičnosti u ponudama je utvrdila komisija koju je formiralo ovo preduzeće.

“U martu 2023. godine komisija je poslala evaluacijski izvještaj u EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) na pregled. Do danas nismo dobili potvrdu banke”, poručuju iz Autocesta, pojašnjavajući da je ova banka kreditor za izgradnju tunela.

“Trenutno su u uži izbor za izvođača radova ušle tri firme”, dodaju u ovom entitetskom preduzeću, ne navodeći o kojim firmama je riječ.

Iz EBRD-a za RSE su odgovorili kako je izbor izvođača u toku, te da se radi o “povjerljivim podacima” zbog čega ne mogu dati više informacija.  Bosna i Hercegovina je zatražila kredit od EBRD-a za finansiranje izgradnje prioritetnih dionica autoputa na Koridoru 5C. Iznos kredita je 97 miliona evra. U finansiranju izgradnje tunela učestvovaće i Evropska investicijska banka (EIB).

U okviru ovog projekta, procijenjena vrijednost izgradnje tunela Prenj je oko 500 milona maraka (250 miliona evra). Izgradnja počinje sredinom ove godine, a radovi će trajati šest godina. Završetak je planiran do kraja 2028. godine čime će kompletan Koridor 5C biti završen.

Popularno

Oglašavanje
Oglašavanje

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...