Maida Hasanović iz Kalesije besplatno uređuje perike ženama koje se bore s karcinomom

Gubitak kose tokom terapijskog procesa mnogim ženama dodatno otežava njihovu mukotrpnu borbu s malignim oboljenjem. Podrška okoline od izuzetnog je značaja, a uređivanjem perika Maida Hasanović svojim sugrađankama vraća prijeko potrebno samopouzdanje.

Nakon dvoipogodišnjeg boravka u Švicarskoj ova 27-godišnjakinja se iz porodičnih razloga vratila u Kalesiju, a potom odlučila otvoriti svoj frizerski salon. Međutim ova mlada poduzetnica, pored ostvarivanja vlastitih snova, željela je vratiti osmijeh na lice ljudima kojima svakodnevnica nije toliko vedra.

Maidina ljubav prema frizerskom zanatu se javila rano, kada je kao djevojčica uz rodice učila o tom zanatu.

“Kroz moje odrastanje sve više je rasla i želja da postanem frizerka. Radila sam kod drugih, jer nisam mogla priuštiti otvaranje salona. Kroz godine rada i truda želja mi se ostvarila te sam otvorila vlastiti salon, koji sada radi već godinu dana”, kazala je.

Njen frizerski salon je poseban iz humanih razloga, u njemu Hasanović nudi besplatno šišanje osobama koje to sebi ne mogu priuštiti, ali i šiša i farba perike ženama koje se bore s nekim malignim oboljenjem.

“Postoji mnogo ljudi koji ne mogu sebi priuštiti neku frizuru, jer žive u teškim uslovima, meni je srce puno kad mogu bar nekom vratiti osmijeh na lice. Ideja šišanja i farbanja perika za žene oboljele od raka pojavila se nakon što sam upoznala članice Udruženje ‘Nijemi krik’. Kada sam vidjela koliko se žene bore da pomognu osobama oboljelim od tih opakih bolesti, odlučila sam doprinijeti što više kako bi se osmijeh vratio na njihova lica. Ponudila sam im posebne usluge u mom salonu”, kazala je.

Mlada Kalesijka ističe da je ispunjavaju zadovoljstvo i sreća žena kojima je njena pomoć uljepšala teške dane borbe s bolešću.

“Na ovaj način im pokazujem da nisu same u tom iskušenju, da postoji i bolje sutra u koje moramo vjerovati u bilo kojoj situaciji da se nađemo”, dodaje.

“U većini slučajeva žene nisu spremne govoriti o svojoj bolesti, neke je žele sakriti od okoline, pa dođu s izrazitom željom da se uradi perika slična njenoj boji kose. Naravno, perika se zatim ošiša prema njenoj dužini”, navodi.

Članice Udruženja “Nijemi krik” rekle su kako ih je Hasanović posjetila čim je otvorila svoj salon, koji se nalazi pored prostorija udruženja.

“Prijatno nas je iznenadila činjenica da je tako mlada djevojka odlučila pomoći ženama koje se bore sa karcinomom. Takvo nešto je danas rijetkost. Pored svog posla u salonu, ona je izrazila želju da svoj rad usmjeri i na humanitarne aktivnosti”, dodaju.

Svakoj ženi koja izgubi kosu prilikom hemoterapija Hasanović nudi šišanje i farbanje perika koje je moguće dobiti u Udruženju žena oboljelih od karcinoma “Nijemi krik”.

“Kad žena krene na hemoterapiju, kosa joj počne opadati, a s obzirom na to da je kosa ukras svake žene, to im teško pada. Naša Maja se ponudila da ošiša žene koje počnu terapijski postupak, a potom i stilizuje perike koje se mogu besplatno dobiti u našem udruženju”, kazale su.

Iz udruženja su naveli kako Hasanović svoje usluge nudi potpuno besplatno te da je njen jednini cilj dati podršku ženama u njihovim najtežim trenucima.

(Klix)

Najnovije

EP BiH: Prihvatanje zahtjeva Sindikata rudara vodi povećanju cijene električne energije za 15 posto

Odustajanje Sindikata radnika rudnika FBiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška uposlenih na socijalno prihvatljiv način, te insistiranje na...

Odluka o izmjeni režima saobraćaja Hrasno Donje – Horozovina

Na osnovu člana 73. a u vezi sa članom 13. Zakona o cestama Federacije BiH (,,Službene novine      FBiH" broj 12/10 i 66/13)...

Zbog koronavirusa lokalne vlasti u FBiH izgubile 26,6 miliona KM

Zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa prihodi lokalne razine vlasti u FBiH u prvoj polovici 2020. godine smanjeni su za 26,6...

Obilježena godišnjica bitke na Bijeljevcu i Dan MZ Miljanovci

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Rusmir Hasanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Mensur Hukić, predstavnici Vijeća MZ Miljanovci na...

Vlada FBiH predložila apsolutnu zabranu pušenja u kafićima i restoranima

Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Prema najavi ovaj...