KONTAKT
Početna Izdvojeno Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak boravio u zvaničnoj posjeti Kalesiji

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak boravio u zvaničnoj posjeti Kalesiji

od redakcija

Kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić sa saradnicima danas je boravio u zvaničnoj posjeti Općini Kalesija gdje se sastao sa načelnikom Seadom Džafićem i njegovim pomoćnicima, kao i sa direktorom Centra za socijalni rad Muhamedom Majdančićem i šeficom Biroa Samrom Valjevac.

Općinski načelnik Sead Džafić, ministra Alića upoznao je sa projektima koje ova lokalna zajednica provodi u svim mjesnim zajednicama, ali poseban akcenat je stavljen na naselja koja su u toku agresije bili pod kontrolom tzv.Vojske RS-a i koja imaju status povratničkih mjesta.

S obzirom da ministar dolazi sa područja naše općine moram da kažem da očekujemo da se više posveti svojoj lokalnoj zajednici i da kroz projekte sufinansiranja napravimo jedan iskorak kada je u pitanju Kalesija i da uradimo ono što je našim sugrađanima najpotrebnije, kazao je Džafić.

Krenuli smo iz Kalesije a u narednim dnaima ćemo obići i sve druge općine i gradove sa posebnim akcentom na Centar za socijalni rad s obzirom da smo sa njima najbliže povezani. Kao ministar stojim na raspolaganju za svaki vid pomoći Kalesiji, a najviše smo sa načelnikom Džafićem razgovarali kada je u pitanju oblast povratka. Mi na raspolaganju ove godine za ovu oblast imamo nešto manje novca nego prethodnih godina i iznosi oko milion KM, ali se nadam da ćemo udruživanjem sredstava sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i sa Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH napraviti jedan iskorak kako bi zajednički podržali određene projekte, a sve sa ciljem da obuhvatimo više osoba, rekao je ministar Alić.

Nakon posjete u kabinetu načelnika Seada Džafića, ministar je posjetio i Centar za socijalni rad gdje je sa direktorom razgovarao o socijalnim davanjima na području Kalesije, ali i sa problemima kada je u pitanju isplata majkama porodiljama.

Direktor Muhamed Majdančić je u razgovoru sa ministrom i načelnikom istakao da Centar za socijalni rad Kalesija ima veliki broj predmeta u obradi ali da prednjači kada je u pitanju organizacija posla kako u TK tako i Federaciji BiH.

Na sastanku je poredloženo i nekoliko rješenja koja će se u narednim danima naći na Forumu direktora Centara za socijalni rad TK i o kojima će se direktori izjasniti kako bi se unaprijedio sistem isplata pomoći.

Također, ministar i načelnik su posjetili Biro za zapošljavanje Kalesija koji je u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak kako bi se informisali o stanju i broju nezaposlenih osoba.

Šefica Biroa Samra Valjevac ministra i načelnika je upoznala sa brojem osoba koje su prijavljene na evidenciju kao nezaposlene i taj broj je 5.780, među kojima je veći broj osoba starije životne dobi, ali ima i onih sa visokom stručnom spremom.

Zaista ovaj broj osoba na evidenciji zabrinjava, uzmemo li u obzir da kalesijske firme mjesecima traže radnike i da ih nema, a na evidenciji imamo ovoliki broj. Mi ćemo se potruditi da nađemo zakonska rješenja kako bi izbjegli zloupotrebe i kako bi na evidenciji imali stvarno stanje osoba koje traže posao, istakao je Fadil Alić.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.