Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Mirsad Herić iz Vukovija najavio proteste sa ostalim roditeljima čija su djeca stradala na PK Dubrave

Roditelji četverice mladića, koji su život izgubili 21. februara 2015. godine u obrušavanju veće količine zemlje na Površinskom kopu Dubrave, planirali su jučer održati proteste u Živinicama, uz podršku Sindikata solidarnosti.

Međutim, spriječilo ih je jako nevrijeme, pa su odlučili proteste odgoditi za 15 dana.

Željeli smo da ispričamo svoje bolne priče. Nakon tragedije još niko nije odgovarao za ono što se desilo. Iako je optužnica podignuta, niti jedno ročište još nije održano – kazao je za portal Avaz.ba Mirsad Herić, otac Edina Herića, jednog od stradalih mladića.

Mirsad navodi da je sutkinja, koja je preuzela slučaj krajem prošle godine, “zakazala ročište za mart ove godine, ali nakon toga je prebačena iz Općinskog suda Živinice u Kantonalni sud Tuzla”.

– Išao sam kod predsjednika suda, ali ni to nije dalo rezultat. Mi, roditelji stradalih mladića nećemo više čekati. Ići ćemo na proteste i tražiti pravdu – poručuje ogorčeni Mirsad.

U večernjim satima, u obrušavanju veće količine zemlje, na Površinskom kopu Dubrave Rudnika “Kreka”, osim Edina Herića, stradali su i Alem Dedić, Arif Alibašić i Adel Šehić.

U ovom predmetu optuženi su Suad Zonić (59) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku “Kreka”, Sakib Muhtarević (53), rukovodilac PK “Dubrave“, Sakib Halilčević (50), tehnički rukovodilac PK “Dubrave“, Asim Brčaninović (57), rukovodilac službe za zaštitu na radu PK “Dubrave“, Nedim Šljivić (48), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK “Dubrave“ svi iz Živinica, i Mirad Delić (49) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO (bager, traka, odlagač) PK “Dubrave“.

Oni se terete da su počinili krivično djelo teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju s krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...