Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Na današnji dan 1992. godine: Prije 31. godinu 15. maja Tuzla je spašena i odbranjena

Tuzla danas obilježava Dan odbrane, odnosno, 31. godišnjicu događaja na Brčanskoj Malti poznatijem kao Tuzlanska kolona.

Podsjetimo, 15. maja 1992. godine rezervisti JNA i paravojne srpske snage prekršili su dogovor o povlačenju iz kasarne Husinska buna. Započela je pucnjava u kojoj su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane porazili neprijatelja.

Ovaj događaj se, kao i brojni drugi u našoj zemlji, godinama politizira i iskrivljuje – odbrana grada se želi predstaviti kao zločin, a žrtva kao krivac. U tom optuživanju je nastradao i nedužni Ilija Jurišić, kojeg su godinama progonili beogradski sudovi i koji, iako potpuno nevin, morao dokazivati da nije kriv.

Prema spisku fondacije “Istina, pravda, pomirenje” poginula su 33 pripadnika kolone. Informacije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, kažu da su stradale 54 osobe.

Hag je za događaje u Tuzli rekao da se ne radi ni o kakvom ratnom zločinu, a Apelacioni sud oslobodio je Iliju Jurišića odgovornosti. Međutim, Tužilaštvo BiH mora okončati predmet Brčanska Malta i konačno staviti tačku na njega da se jednom sazna istina, smatraju akteri događaja.

Srbijansko pravosuđe teretilo je za ratne zločine Iliju Jurišića koji je tada bio dežurni opretivac u Stanici bezbjednosti Tuzla da je naredio napad na kolonu. Jurišić je više od tri godine proveo u pritvoru u Srbiji, dva puta je osuđivan na 12 godina zatvora da bi bio oslobođen svih optužbi zbog nedostatka dokaza.

Iz Gradske uprave Tuzle danas su poručili:

– Danas, 31 godinu poslije uspješnog odbijanja prvog napada na Tuzlu, gradimo budućnost na istini, časno i s poštovanjem se sjećajući branilaca koji su položili svoj život za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i svih civilnih žrtava rata, uz obećanje da njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti i da ćemo i dalje gajiti i njegovati tradiciju antifašizma, zajedničkog života i tolerancije – poruka je iz Gradske uprave Tuzle.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(N1)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...