Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo pobijedile Drinu 39:0, pa objasnile zašto su ih “napunile do vrha”

Nogometašice SFK su pobijedile zvorničku Drinu rezultatom 39:0 u okviru 15. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a potom su objasnile zašto su gošće “napunile do vrha”.

“Vjerovatno je nezabilježena situacija u sportu kada vaš tim ostvari rekordnu pobjedu, a klub je ipak primoran da se oglasi saopćenjem koje neće govoriti o vrhunskim potezima svojih igračica i velikom broju postignutih golova u mreži protivnica.

Kao tim koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim takmičenjima i tim koji je mnogo toga uradio za popularizaciju ženskog nogometa u našoj državi, osjećamo potrebu i odgovornost da se oglasimo nakon današnje utakmice”, stoji na početku saopćenja SFK 2000 Sarajevo.

“Poštovanje prema našim protivnicama iskazujemo tako što ćemo u svakoj utakmici pružiti naš maksimum i uvijek tragati za golom više, jer smo sportistkinje koje žele svojim protivnicama pokazati najbolju verziju sebe kada izađu na teren.

Svakodnevni naporan rad na trenzima želimo prenijeti na utakmice i neprestano se nadmetati kako bismo napredovale. Uprkos tome, SFK 2000 Sarajevo je mnogo puta prilagođavao svoj početni sastav, taktiku, strategiju i energiju u utakmicama sličnim današnjoj, kako se ne bi pravila antireklama za ovaj sport. Tako je bilo i danas, gdje je naš tim nastupio u znatno mlađem sastavu, ne želeći se objektivno mnogo slabijim gošćama suprostaviti u punoj snazi.

Međutim, današnji nastup Drine iz Zvornika protiv našeg kluba je upravo suprotno od riječi fair-play, takmičarskog duha i zdravog smisla sporta. Nepoštovanje prikazano od gostiju ne ide u prilog naporima za unaprijeđenje nogometa i osim nepoštovanja prema SFK 2000 Sarajevo kao klubu domaćinu, jednako je nepoštovanje prikazano prema ostalim učesnicama Premijer lige BiH za žene, organizatoru takmičenja i općenito sportu kojem se bavimo”, navode iz SFK 2000.

“Gošće iz Zvornika nastupile su u podmlađenom sastavu, što nije problem, koliko je problem apsolutno nepostojanje motiva i želje da se utakmica igra u svom takmičarskom smislu. Djevojčice, koje nisu krive za ovu situaciju, skoro nikako se nisu kretale na terenu, a niti jednom od strane trenera Drine nije uslijedila reakcija, koja bi igru svog tima korigovala, motivisala ili usmjerila.

Drugo poluvrijeme su započele sa samo 8 igračica na terenu, iako nije postojao niti jedan valjan zdravstveni ili drugi razlog za takav potez”, objašnjavaju iz SFK 2000, a potom zaključuju:

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Danas smo svjedočili potpunoj indolenciji gostujućeg tima i sa pravom se stekao utisak da je ŽNK Drina došla u Sarajevo ‘reda radi’, kako bi odradili utakmicu bez obzira na svoj učinak, a sve s namjerom izbjegavanja određenih disciplinskih kazni zbog eventualnog nedolaska.

Želimo istaći da nam je iskreno i sportski žao mladih nogometašica Drine, koje nisu dorasle premijerligaškom rangu takmičenja, ali jedini koji danas nisu vodili brigu o tim djevojčicama je rukovodstvo ŽFK Drina.

Naš klub vode isključivo sportski interesi, a to se ne može reći za rukovodioce današnjih protivnika, koji su dozvolili da njihov tim nastupi sa ovakvim odnosom prema utakmici, a koji bi trebali svoje napore usmjeriti ka unaprijeđenju trenažnog procesa i razvoja svojih igračica.

Moramo istaći da bez obzira na ostvarene rezultate, svi timovi učesnici najvišeg ranga bh. nogometa za žene ostvaruju jednak iznos prihoda za svoje nastupe, a među klubovima su očigledno pojedini koji koriste takmičenje samo i isključivo kako bi ostvarili prihode, bez obzira na sportski učinak.

SFK 2000 Sarajevo mnogo ulaže u razvoj kluba i ovog sporta i nastavit će u svojoj misiji popularizacije i napretka ženskog nogometa te se nadamo da se utakmice poput ove neće više ponoviti u budućnosti”, stoji u saopćenju SFK 2000 Sarajevo.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...