Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Obilježen dan mobilizacije rezervnog sastava milicije u Kalesiji

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima položio je cvijeće na centralnom spomen obilježju u Kalesiji u sklopu obilježavanja 26.godišnjice od mobilizacije rezervnog sastava milicije koja se u našoj općini održava u organizaciji Udruženja “Kalesijska policija 1991-1995”.

 

S obzirom da je , za vrijeme ratnih dešavanja 1991., JNA oduzela oružje Teritorijalne odbrane BiH i stavila ga u svoje magacine i pod svoj nadzor, i da je uveden embargo UN-a na naoružavanje branilaca BiH, poštujući Ustav i važeće Zakone u tom vremenu, Predsjedništvo SRBIH donijelo je 19. septembra 1991. godine, Odluku na osnovu koje je MUP izdao 20. septembra 1991. godine, Naredbu o mobilizaciji cjelokupnog rezervnog sastava milicije.

Prema riječima sekretara Udruženja “Kalesijska policija 1991-1995.”, Mehmedalije Hodžića ova Odluka je odmah počela sa primjenom u Kalesiji i mnogi milicajci su živote dali za odbranu domovine.

Kako je rekao Hodžić u ratu je 10 milicajaca dalo živote u odbrani Kalesije i Bosne i Hercegovine, deset je umrlo, a oko 70 njih je lakše i teže ranjeno.

Prisutnima se obratiio i predsjednik pomenutog udruženja Enver Jukanović koji se zahvalio načelniku na pomoći koju pruža kako bi živjelo sjećanje na milicajce koji su stali u odbranu domovine. Također je pozvao nadležne da pomognu u štampanju monografije o milicajcima koji su bili tu kada je bilo najteže.

Općinski načelnik Sead Džafić je obećao da će ovakva udruženja koja njeguju sjećanje na događaje koji su iza nas uvijek imati njegovu podršku i pomoć, a policajce je pozvao da budu jedinstveni i da zajedničkim snagama pomognu da se u Kalesiji dešavaju pozitivne stvari i da se o našoj općini počne pričati pozitivno na svim poljima.

Nakon polaganja cvijeća upriličeno je i druženje nekadašnjih milicajaca i članova Udruženja “Kalesijska policija 1991-1995.” kao i drugih zvanica.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...