Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Obilježen Dan MZ Tojšići

U sklopu obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija, danas je u naselju Tojšići obilježen Dan ove MZ.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića cvijeće su položili i odali počast poginulim borcima i šehidima Tojšića, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Rusmir Hasanović zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Kalesija Damirom Džafićem.

Cvijeće su položili i predstavnici Vijeća MZ Tojšići  sa predsjednikom Mujom Kadićem, predstavnici boračkih udruženja i organizacija te članovi kulturno umjetničkih društava koja egzistiraju u ovom naselju.

Žao mi je što danas u Tojšićima nema veći broj naših sugrađana da dođu i da odaju počast onima koji živote dadoše da bi mi danas uživali ovu slobodu, kazao je predsjednik Vijeća MZ Mujo Kadić.

On je rekao da su predstavnici Vijeća MZ obišli sva spomen obilježja na području MZ Tojšići te da su položili cvijeće i odali počast svim poginulim borcima i šehidima. Kadić se u svom obraćanju prisjetio i ratnih dana u ovom naselju kao i borbi koje su njegovi sugrađani vodili na ratištima širom Kalesije. 

Prisutnima u Tojšićima obratili su se i ratni imam Ibrahim ef. Gutić kao i Šemsudin Ćatić koji je govorio i formiranju Samostalnog bataljona Tojšići.

Naš bataljon formiran je  jednom voćnjaku, u dvorištu škole, a nedugo nakon toga prerasli smo u vojsku koja je davala maksimum na svim ratištima gdje smo časno se borili pod zastavom države Bosne i Hercegovine istakao je Ćatić.

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović zahvalio se mještanima Tojšića ali i drugih naselja koji njeguju i čuvaju uspomenu na one koji su se borili za domovinu BiH, a posebna zahvalnost onima koji dadoše nešto najvrijednije, a to je život. 

Također, on je istakao da su Tojšićani znali u vrijeme agresije pokazati svoje gostoprimstvo kada su mnoge izbjeglice smjestili u svoje domove, a danas u miru pokazuju svoj patriotizam i pričaju o hrabrosti svojih najboljih boraca.

U sklopu obilježavanja Dana MZ Tojšići odigran je i šahovski turnir u prostorijama FK Sloga, a za večeras je planiran i tradicionalni koncert KUD-a „14.maj“ iz Tojšića.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...