Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Obilježena 25.godišnjica bitke za Brezik i Memiće

Predstavnici Općine Kalesija, Općinskog vijeća, Medžlisa IZ, Boračka udruženja sa područja Kalesije, ali i članovi porodice danas su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast Dževadu Džafiću i njegovim saborcima koji su poginuli na današnji dan 1992.godine prilikom oslobođenja četničkog uporišta Brezik.

O bitnosti ove akcije govorio je Sead Omerbegović koji je rukovodio akcijom oslobađanja Brezika, ali koji se prisjetio i drugih jedinica koje su vraćale „otete“ teritorije od strane JNA i lokalnih četnika.

„Mi se moramo stalno sjećati onih koji su dali živote da bi mi danas bili slobodni. Znam da je u akciji oslobođenja Brezika poginuo Dževad Džafić koji je uvijek govorio da se Bosna mora odbraniti, zatim Fehim Mešanović, Enver Pezić, Mujaga Mujkanović, Arzet Hasanović, Rašid Jukanović, Himzo Križevac i Ismet Vildić, a više boraca je ranjeno“, rekao je za Infoplus Omerbegović.

Dževad Džafić je nakon pogibije odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“ za hrabrost i požrtvovanost u odbrani naše domovine.

O Dževadu Džafiću govorio je njegov saborac Fikret Križevac koji je bio rame uz rame sa njim kada je položio svoj život za domovinu.

„Teško se sjećati tog dana i govoriti o tome. Sjećam se da je ispod kuće Jove Radića bila jedna ograda u kojoj su bile izbušene rupe kako mi to kažemo puškarnice iz kojih su vojnici JNA i lokalni Srbi ubijali naše stanovništvo. Imao sam taj dan kada smo krenuli u akciju četiri zolje, ja sam ispalio dvije, ali nismo uspjeli da „srušimo“ tu ogradu. Dževad je pitao da on proba, i sjećam se da je ustao iz trave i uputio projektil, a onda je pao do mene. Mislio sam da se sklonio od pucnjeva, a onda sam shvatio da je pogođen i da je mrtav“, govori Fikret Križevac.

Vidio sam da ga metak pogodio i onda sam krenuo da ga izvlačim, u našim redovima je nastala panika jer je poginuo komandir, a onda smo uspjeli da se grupišemo i da zauzmemo to uporište i zarobimo i prvi tenk, zaključio je Križevac.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...