Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Obilježena 31.godišnjica bitke na Bjeljevcu u Miljanovcima

Delegacija Općine Kalesija predvođena načelnikom Seadom Džafićem danas je zajedno sa članovima Vijeća MZ Miljanovci, ministrom u Vladi TK Fadilom Alićem, poslanicom u Skupštini TK Hasibom Kurtić, koordinacijom boračkih udruženja, članovima Udruženja „Kalesijska policija“ te sa predstavnicima političkih partija položila cvijeće i proučila fatihu na spomen obilježju na Bjeljevcu, mjestu gdje je na današnji dan 1992.godine zaustavljena Jugoslovenska narodna armija i tzv. Vojska Republike Srpske zajedno sa domaćim četnicima.

Ovdje je odbranjena Bosna i Hercegovina. Mi koji smo bili na Bjeljevcu te 1992.godine znamo da je plan agresora bio da se spoji sa jedinicama JNA koje su bile na Aerodromu i da se zauzme Tuzla. To smo spriječili i sa ovog mjesta krenuli smo u oslobađanje Kalesije, koja je postala 23.maja prvi oslobođeni grad u BiH, kazao je općinski načelnik Sead Džafić u svome obraćanju.

On je kazao da nije zadovoljan odzivom građana na obilježavanje ove bitke koja je značila spas i odbranu ne samo Kalesije nego države, jer su kalesijski borci pokazali da je agresora moguće poraziti bez obzira na svu tehniku i oružje koje su imali.

Predsjednik Vijeća MZ Miljanovci, Ekrem Hasanović u svome obraćanju se prisjetio događaja iz 1992.godine rekavši da mlađe generacije ne smiju zaboraviti one koji su živote dali za odbranu domovine.

O samoj odbrani i akciji na Bjeljevcu govorio je Šemsudin Ćatić ispred koordinacije boračkih udruženja, koji se prisjetio i velikih akcija kao što su zauzimanje Dubnice, oslobođenje Kalesije, Lisača, ali je isto tako kazao da sve ove akcije ne bi bile uspješne da nije bilo Bjeljevca, jer da je agresor uspio da prođe ovu liniju sigurno bi se spojili sa svojim jedinicama i time počinili zločine ne samo u regiji Kalesije nego i u Tuzli i dalje.

MZ Miljanovci zbog bitnosti odbrane domovine na ovom mjestu 17.maj proslavlja kao Dan MZ, a u sklopu običježavanja odigrana je i revijalna utakmica te je održana i Svečana sjednica na kojoj se govorilo o događajima iz agresije na našu domovinu, ali isto tako spomenuti su i ljudi koji su bili nosioci aktivnosti na odbrani.

Na Bjeljevcu je zaustavljen neprijatelj i odbranjena je Bosna i Hercegovina stoji uklesano u kamen postavljen tačno ondje gdje agresor zaustavljen.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...