KONTAKT
Početna Izdvojeno Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

od redakcija

Članovi porodica šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja, općinski načelnik, predstavnici MZ Hrasno Donje, Lovačke sekcije Hrasno, Patriotske lige, Kluba borilačkih sportova “Prison break” kao i građani Kalesije položili su cvijeće i proučili Fatihu na spomen obilježju na Karovinama gdje se prije tačno 25 godina odigrala bitka za odbranu zapadnih dijelova naše Kalesije, ali i dijelova Tuzle.

Prisutnima se obratio mjesni imam Muamer ef. Bukvarević koji je kazao da se Karovine i heroji ovog mjesta nikada ne smiju zaboraviti te da se na ovoj lokaciji češće trebaju okupljati omladinci kako bi znali šta se dešavalo 22.augusta 1992. godine.

On je izrazio i žaljenje što na obilježavanju dvadeset i pete godišnjice ove bitke nema dovoljan broj učitelja koji prenose znanje djeci, ali i vjerskih službenika sa područja naše općine.

O bitci je govorio učesnik Šemsudin Ćatić koji je sa dosta emocija se prisjetio tog dana prije 25 godina.

“Neprijateljski vojnici su napali ovaj lokalitet oko 06:00 sati. Prvo su napali linije koje su držali Seljubci i borci iz Hrasna, a među prvim poginulim bio je Ibrahim Sakić iz Kikača. U drugom  naletu neprijateljskih vojnika život je izgubio Salih Zulić. Mi smo uspjeli da se vratimo i da u večernjim satima potisnemo neprijatelsjke vojnike. Kod onih koji su smrtno stradali smo pronašli lične dokumente iz Rusije i Bugarske što govori da su tu bili i strani plaćenici. Tog dana imali smo 12 poginulih boraca i 56 ranjenih”, kazao je Ćatić u svom obraćanju.

Prisutnima se obratio i Muhamed Hodžić ispred Vijeća MZ Hrasno koji je rekao da će mladi iz ovog naselja sve uraditi da se o pamte Karovine i bitka koja se tu odigrala.

O bitnosti ove bitke za odbranu cjelokupne Kalesije, govorili su predsjednik Patriotske lige Kalesija i nekadašnji predsjednik ratnog predsjednišva opštine Kalesija Dževad Tosunbegović, ali i komandant Muhamed Avdić.

Općinski načelnik Sead Džafić pozvao je sve da se udruže i da skupa se radi na edukaciji Bošnjaka i stanovništva o onome šta se dešavalo u ratu.

“Naša djeca treba da znaju šta se desilo na svakoj lokaciji gdje su vođene borbe. Nemojte da gledamo ko je koja politička partija, hajmo skupa da radimo za bolje naše djece. Ja kao načelnik ću sve učiniti da ovi ljudi nikada ne budu zaboravljeni”, istakao je Džafić.

Nakon obraćanja na lokalitetu Karovina, u Domu kulture u Hrasnu Donjem upriličena je i promocija knjige mlade Emine Mujanović, a dodijeljena su i priznanja zaslužnim za organizaciju obilježavanja ove bitke. Među nagrađenim svakako je i općinski načelnik.


Sa ovog obilježavanja poslata je jasna poruka da se Karovine nikada neće zaboraviti i da će se uvijek sjećati šehida i poginulih boraca koji dadoše živote za slobodu Kalesije i BiH.

(Kalesija.ba)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.