KONTAKT
Početna Izdvojeno Obilježena godišnjica Regionalnog savjetovanja PL u Tojšićima

Obilježena godišnjica Regionalnog savjetovanja PL u Tojšićima

od redakcija

Delegacija Općine Kalesija predvođena sekretarom Organa uprave Mujom Tosunbegovićem danas je zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja i organizacija, te predstavnicima MZ Tojšići položila cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima i šehidima u Tojšićima u sklopu obilježavanja godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige BiH.

Na sastanku Regionalnog štaba PL donesena je odluka da se savjetovanje održi na području Kalesije, i to 11.januara 1992.godine. Razlog zbog kojeg je izabrana Kalesija bio je političko-bezbjednosni, jer su već tada Kalesija i njeno političko i vojno rukovodstvo poduzeli niz ranji na zaštiti i obezbjeđenju naselja i objekata od nasrtaja ekstremista iz reda srpskog naroda.

Savjetovanje je održano u prostorijama OŠ u Tojšićima a iz Glavnog štaba PL BiH prisustvovali su Meho Karišik poznat kao „Kemo“, Vahid Karavelić-Vaha i Munib Bisić iz Regionalnog štaba tu su bili dr.Salih Kulenović, Mehdin Hodžić –Senad, Samir Ništović – Almir i Sakib Mahmutović – Adnan.

U svakom slučaju to je bilo veličanstveno, jer su tu došli svi oni koji su kasnije dali svoj veliki doprinos da sačuvamo domovinu Bosnu i Hercegovinu. Tada su po prvi put promovisane zelene beretke koje su osiguravale ovaj događaj. To je bio težak period s aspekta bezbjednosti, kazao je Izet Hadžić jedan od učesnika Regionalnog savjetovanja PL u Tojšićima.

Hadžić je kazao da tada kod pripadnika PL nije bilo straha i svi su bili sigurni i ubjeđeni da mogu osloboditi BiH od četnika.

Mujo Tosunbegović sekretar organa uprave kazao je se bitni datumi ne smiju zaboravljati i da iz godine u godinu treba davati veći doprinos ovakvim obilježavanjima, jer je taj 11.januar bio presudan u kasnijim borbama naše Armije na istočnom ratištu gdje su zaustavili daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Nakon postrojavanja u Tojšićima delegacije su položile cvijeće i na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, a zatim je veliki broj pripadnika PL i građana prisustvovao promociji knjige „Patriotska liga u rađanju čuda bosanskog otpora“ čiji su izdavači Savez udruženja boraca Patriotske lige  u BiH.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.