Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Obilježena trideseta godišnjica od oslobođenja Prnjavora i Kalesije Centra

Na tridesetu godišnjicu od oslobođenja Prnjavora i Kalesije Centar danas je nizom aktivnosti obilježen dan ovih mjesnih zajednica.

Na sportskom igralištu općinski načelnik je otvorio malonogometni turnir na kojem su učešće uzeli pripadnici ratnih jedinica sa područja Kalesije, kao i turnir u streljaštvu.

Za ovu slobodu koju danas uživamo zaslužnis u hrabri sinovi Armije RBiH koji su u temelje ugradili svoje živote i dijelove svojih tijela. Danas mnogi od njih nisu sa nama na ovim sportskim aktivnostima, ali ih se sjećamo kroz priču, fatihu i kroz ove sportske susrete, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je zajedno sa predsjednicima Vijeća MZ Prnjavor i Kalesija Centar, Osmanom Huremovićem i Hasanom Ramićem uručio i pehare i medalje za one najbolje.

Općinski načelnik je sa Elvirom Huremovićem otvorio i šahovski turnir koji nosi naziv „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović“.

Nadam se da će ovaj turnir prerasti u tradiciju i da će se u narednim godinama igrati u sklopu obilježavanja Dana ovih mjesnih zajednica, jer svi znamo ko su bili Ibrahim i Dževad i koliki su doprinos dali za očuvanje slobode i oslobođenje Kalesije, rekao je Elvir Huremović.

U sklopu obilježavanja Dana MZ Prnjavor i Kalesija Centar, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić zajedno sa načelnikom Seadom Džafićem i predsjednikom Građevisnkog odbora za izgradnju puta Prnjavor – Čanići, Fikret Tubićem zvanim Bido otvorili su ovu dionicu puta dužine 3,5 kilometara koja je izgrađena sredstvima Općine Kalesija i Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe u iznosu od 300.000 KM.

Doprinos svečanosti otvorenja puta ali i obilježavanja tridesete godišnjice dali  su i članovi biciklističkog kluba „Kalesija“ koji su zajedno sa prijateljima iz drugih gradova učestvovali u biciklijadi koja se vozila od centra Kalesije preko Jelovog Brda, Gojčina, Rainaca Donjih, Čanića do Prnjavora.

​​​​Ispred mjesne čitaonice predsjednik Patriotske lige BiH, general Sulejman Vranj izvršio je postrojavanje „Prnjavorske čete“ i ostalih patriota ove države.

Zaista mi je drago što danas stojim ispred onih hrabrih momaka koji su 1992.godine stali ispred agresora i pokazali mu da je ranjiv. Porazli su momci iz Kalesije četvrtu vojnu silu, kazao je Vranj u svom obraćanju.

Posebno se dotakao „Prnjavorske čete“ za koju kaže da se čulo daleko u BiH i čija je pobjeda bila vjetar u leđa drugim patriotama koji su vidjeli da je agresor pobjedljiv.

Na Svečanoj sjednici MZ Prnjavor i Kalesija Centar govorio je i Samir Ništović poznatiji kao „Kapetan Almir“ koji je početkom aprila 1992.godine bio na prvim linijama odbrane Kula Grada i Zvornika a kasnije i u akcija na odbrani Kalesije.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...