Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Od ponedjeljka na ulicama TK tzv.”presretači” i pripadnici Jedinice za saobraćaj

Policiji Tuzlanskog kantona od danas je na raspolaganju 45 novih vozila, koja će biti predata na upotrebu policijskim upravama i stanicama. Nakon 20 godina ponovo je formirana i Jedinica za saobraćaj, čija nadležnost su magistralni i regionalni putevi u TK, a koja je danas predstavljena javnosti.

“Ova jedinica je opremljena sa najmodernijim vozilima za obavljanje poslova i zadataka iz domena policije. Njihova prvenstvena uloga će biti evidentiranje prekršaja u oblasti sigurnosti saobraćaja, kao i svih ostalih prekršaja i krivičnih dijela iz nadležnosti Uprave policije” rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Od ponedjeljka uz pripadnike Jedinice za saobraćaj na ulicama Tuzlanskog kantona bit će i specijalna vozila za evidentiranje prekršaja u oblasti sigurnosti saobraćaja, tzv. “presretači”.

“Tako da naši građani koji su se posljednjih mjeseci navikavali na prisustvo ovih presretača nisu bili kažnjavani, a već od ponedjeljka će zaživjeti ovaj sistem u potpunosti” istakao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Od 45 vozila, pet transportnih namijenjeno je za potrebe Jedinice policije za specijalnu podršku. Vrijednost vozila je oko 2 miliona KM, a sredstva je obezbijedila Vlada TK.

“Ovo po kvalitetu i kvantitetu do sada je najveća nabavka, konkretno vozila, i dovoljno govori sama za sebe o značaju ovog poteza Vlade TK. Ono što bi trebalo biti opredjeljenje svake Vlade a jeste i ove Vlade TK, svakako sigurnost građana, ona treba biti na prvom mjestu i mislimo da ovaj potez ide upravo u tom pravcu” rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

U ovoj godini ukupno je nabavljeno 49 vozila, a za desetak dana bit će potpisan ugovor i za nabavku četiri oklopna vozila namijenjena za rad Jedinice za javni red i mir.

“Još nam ostaje nabavka dugih cijevi, koja je šest puta u toku ovih nekoliko mjeseci obustavljana na osnovu žalbi raznih dobavljača po istom osnovu.Vjerujem da će i ova nabavka biti okončana, čime ćemo u potpunosti čime ćemo u potpunosti realizovati plan koji smo pred sebe postavili početkom godine” ističe Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uprava policije MUP-a TK raspolaže sa oko 250 vozila čija je prosječna starost oko 10 godina, a u upotrebi su i vozila koja su prešla preko milion kilometara. Ovom nabavkom vozila obnovljen je vozni park, što će svakako doprinijeti boljem i efikasnijem radu policije u Tuzlanskom kantonu. Kako je istaknuto ovom prilikom trenutno stanje sigurnosti u saobraćaju nije zabilježeno posljednjih 15 godina, obzirom da je u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježen znatno manji broj saobraćajnih nesreća, kao i broj poginulih i povrijeđenih osoba u odnosu na prethodne godine.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...