Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Održana Javna rasprava o zatvaranju deponije „Vis“

Danas je u sali Općinskog vijeća Kalesija održana Javna rasprava o ocjeni Studije o procjeni uticaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za investiora-općinu Kalesija, za sanaciju i zatvaranje postojeće deponije komunalnog otpada „Vis“.

Studiu su predstavili Almir Halilović i Asmir Avdihodžić ispred Insituta zazaštitu, ekologiju i obrazovanje „INZIO“ Tuzla, a o sanaciji deponije i potezima koji se trebaju poduzeti govorila je Suada Numić ispred Federalnog ministarstva za okoliš i turizam.

„Jako nam je drago što danas govorimo o zatvaranju ove deponije. Mi smo zahvaljujući načelniku, ali i nadležnim službama deponiju „Vis“ već zatvorili za odlaganje otpada tako da je u toku njena sanacija i dovođenje u onu namjenu koja bude predviđena Regulacionim planom“, kazala je Hata Turić-Mujčinović pomoćnica načelnika.

Suada Numić ispred Federalnog ministarstva pohvalila je rad Općine Kalesija ističući da je to prva općina koja je prije roka koji je postavljen, zatvorila deponiju i počela sa njenom sanacijom.

Na Javnoj raspravi bilo je pitanja i o štetnosti tog tla nakon zatvaranja deponije i zbrinjavanja, ali također i pitanja koja se tiču otpadnih voda i njihova štetnost na rijeku Spreču.

„Kada dođe do zatvaranja deponije, zemljanom površinom i drugim materijalima mi ćemo vršiti ispitivanje tla, ali i ispitivanje vode jednomputa godišnje u narednih 20 godina“, rekao je Almir Halilović iz Instituta INZIO Tuzla.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici MZ Kalesija centar, Prnjavor, predstavnici Udruženja EKO Zeleni, građani, predstavnici JP Komunalac Kalesija ali i predstavnici općine Hata Turić -Mujčinović i Fahrudin Halilčević.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...