KONTAKT
Početna Izdvojeno Općinski načelnik dočekao volontere koji su montirali stambene kontejnere u Turskoj

Općinski načelnik dočekao volontere koji su montirali stambene kontejnere u Turskoj

od redakcija

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić ispred zgrade Općine Kalesija danas su dočekali volontere koji su proteklih dana boravili u Turskoj  u Kahramanmarašu i koji su radili na montiranju stambenih kontejnera za potrebe građana koji su izgubili krov nad glavom u potresu koji je 6.februara pogodio Tursku.  

Podsjećanja radi 17.marta iz Kalesije je ispraćen konvoj pomoći sa 31 stambenim kontejnerom, dva opremljena sanitarijama koji su napravljeni u Kalesiji, madraci, kreveti, stolovi i ćebad, dok su predstavnici Crvenog križa FBiH obezbjedili šatore, osam montažnih kuća, prehrambene i higijenske pakete.

Zajedništvom se može mnogo toga uraditi, a najbolji dokaz su montirani stambeni kontejneri u Kahramanmarašu. Sve je urađeno sredstvima vijećnika, privrednika, građana kako iz Kalesije tako i onih iz Lukavca, Srebrenika, Tuzle i Mostara koji su finansijski učestvovali. Naravno kao načelnik zahvaljujem se ljudima koji su otišli iz naše općine i koji su boravili u Turskoj kako bi to sve spremili, montirali i predali na korištenje onima kojima je potrebno, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Koordinator grupe za izradu stambenih kontejnera Mujo Mujkić ističe da je jako teško bilo raditi u porušenim mjestima. On ističe da su radili i kada je padala kiša a sve kako bi to naselje koje je nazvano „Mahala Kalesija“ što prije moglo da se preda stanovništvu na korištenje.
Jako je teško bilo gledati djecu i odrasle kako rove po šutu i betonu od zgrada koje su urušene tražeći neku uspomenu ili fotografiju na kojoj će se vidjeti da je na tom mjestu nekada bila stambena zgrada, obdanište, škola, kazao je Mujkić.

Alija Džafić direktor BKC-a „Alija Izetbegović“ također je jedan od volontera koji je boravio u Turskoj i neko ko je bio zadužen za komunikaciju sa stanovništvom s obzirom da je poznaje turski jezik.

Svakodnevno smo razgovarali sa ljudima koji su izgubili sve što su gradili. Puno emocija je u tim razgovorima, oni cijene svaki vid pomoći koja im se pruži. Nas su zaista dočekali i bili su nam tu na dohvat ruke ukoliko treba nešto pomoći, to je narod koji je srdačan i narod koji voli Bosnu i Hercegovinu, rekao je Alija Džafić.

Načelnik Sead Džafić zahvalio se volonterima koji su boravili u Turskoj Muji Mujkiću, Aliji Džafiću, Ibri Huremoviću, Ekremu Haliloviću, Senadu Džafiću, Husi Efendiću, Selimu Turiću, Mehi Huremoviću ali i Mahiru Mulahasanoviću uposleniku Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa kalesijcima boravio i radio na montiranju stambenih kontejnera.

Načelnik Džafić je za volontere priredio i zajednički iftar.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.