KONTAKT
Početna Izdvojeno Općinski načelnik traži proglašenje stanja elementrane nepogode izazvane sušama

Općinski načelnik traži proglašenje stanja elementrane nepogode izazvane sušama

od redakcija

Općinski načelnik Sead Džafić uputio je zahtjev  Vladi Tuzlanskog kantona, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Kantonalnoj upravi civilne zaštite da se proglasi stanje prirodne nepogode izazvane sušama na području cijele općine Kalesija, ali i TK.

Već duže vrijeme na području općine Kalesija, Tuzlanskog kantona i šire, vlada stanje opće suše, što se posebno odražava na poljoprivrednu proizvodnju, podjednako na voćarstvu, ratarstvu i stočarstvu. Prinosi na usjevima su već do sada umanjeni i do 70%, te je prijeko potrebno proglasiti stanje elementarne nepogode zbog suše na području  Tuzlanskog kantona.

Zbog veoma teških uslova u razvoju poljoprivrede, dodatno otežanih ovogodišnjom sušom, neophodno je odmah pristupiti isplati svih poticaja poljoprivrednim proizvođačima, koje isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona kako bi bar djelimično ublažili teško stanje u ovoj oblasti.

Takođe, imajući u vidu sve navedeno, Vlada TK i nadležno Minisarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trebaju donijeti Odluku o oslobađanju od zakupa korištenja poljoprivrednog  zemljišta u državnoj svojini i omjeru kojim po Zakonu raspolaže Kanton za 2017. godinu.

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.