KONTAKT
Početna BiH-Svijet Opština Srebrenica tužila 20 osoba koje su prodale dobijenu donaciju, 12 lica mora hitno da uplati novac na račun opštine

Opština Srebrenica tužila 20 osoba koje su prodale dobijenu donaciju, 12 lica mora hitno da uplati novac na račun opštine

od redakcija

Nakon javnog poziva za raspodjelu građevinskog materijala i poljoprivredne mehanizacije, donacije Kraljevine Saudijske Arabije za Srebrenicu u vrijednosti od dva miliona maraka, Općina je u januaru 2020. godine korisnicima uručila donacije.

Na punktovima Kragljivoda i Potočari podijeljeno je 35 brdskih kosačica, 92 motokultivatora s prikolicom, po pet mašina za vađenje i sađenje krompira, 50 trimera i pet silokombajna.

Potpisivanje ugovora

Prema nekim informacijama, mnogo je korisnika koji su prodali poljoprivrednu mehanizaciju odmah nakon potpisivanja ugovora o korištenju donacije te je Općina formirala monitoring da utvrdi da li se mehanizacija nalazi kod korisnika. Zekerijah Hadžić, pravni zastupnik Općine Srebrenica, za „Dnevni avaz“ je kazao da je putem monitoringa ustanovljeno da 20 korisnika nije ispoštovalo ugovor te da mehanizacija kod njih nije pronađena.

Na osnovu zapisnika monitoringa, Općina je, u saradnji s pravobraniocem Republike Srpske, u Osnovnom sudu Srebrenica pokrenula spor protiv tih 20 korisnika.

Hadžić: Pokrenut sudski spor

– Sud je donio 12 presuda, a od toga ih je šest pravomoćno. Optuženima je dat rok od 30 dana i produžen za još 15 da Općini izmire štetu po nabavnoj cijeni mehanizacije, uz plaćanje zatezne kamate – pojasnio je Hadžić, dodajući da, kada istekne rok za dogovorenu naplatu štete, slijedi zakonska prinudna naplata.

Provjera i za građevinski materijal

U ugovoru o dodjeli poljoprivredne mehanizacije piše da je to imovina Općine Srebrenica i ne smije se otuđiti narednih deset godina. Međutim, 20 korisnika nije se pridržavalo ugovornih klauzula.

Hadžić kaže da se radi i na provjeri navoda o zloupotrebi doniranog građevinskog materijala te da će protiv onih koji su zloupotrijebili materijal i nisu ga ugradili biti pokrenut sudski spor.

Ovo je prvi put da se, nakon više od 20 godina, pokrene proces provjere zloupotrebe donacija.

(Dnevni avaz)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.