Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Peradarski sektor u BiH u neizvjesnoj situaciji: Slijedi nam i novo poskupljenje jaja

Složena, teška i neizvjesna situacija vlada u peradarskom sektoru u BiH, koji bi se mogao naći pred gašenjem. Visoke cijene proizvodnje i manjak žitarica doveli su u proteklom periodu do skoka cijena pilećeg mesa, ali i jaja.

Manji kapaciteti

Konzumnih jaja je znatno manje nego ranije, a građene očekuje i novi val poskupljenja. Sve to je logična posljedica dugotrajne krize u ovom sektoru, kazao je za „Avaz“ Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS.

Enormno poskupljenje sirovina i hrane dovelo je do toga da su proizvođači smanjili kapacitete. Mi ovaj posao nosimo u veoma teškim kapacitetima. Ulazimo u jesen, gdje je realno očekivati još dodatnog rasta cijena imputa, što neminovno mora donijeti više cijene krajnjeg proizvoda – istakao je Miličić.

Iako se, kako nam kaže, tržište opire i niko ne želi povećavati cijene, nemoguće je ostati pri onim cjenovnim nivoima koji su do sada bili.

Zakon diktira

Nažalost, vrijeme niskih cijena i mesa i jaja je očito prošlo i očekivati je usklađivanje s cijenama proizvodnje. Rast cijena je primjetan, već su neke korekcije urađene, ali sigurno će to slijediti i dalje – rekao je Miličić.

Predsjednik Udruženja peradara FBiH Pero Nikić kaže da je nedostatak jaja na tržištu, između ostalog, refleksija ratnog sukoba na evropskom kontinentu.

Enormno divljanje cijena žitarica, energenata, električne energije, cijene rada dovelo je peradarsku proizvodnju u potpunu neizvjesnost te su proizvođači krenuli u smanjivanje kapaciteta proizvodnje. U skladu s navedenim, zakon ponude i potražnje diktira povećanje cijena, nažalost – kazao nam je Nikić.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zatvaranje farmi

Farme se zatvaraju, kaže Miličić, i to je neminovnost jer proizvođači ne mogu trpjeti minuse koji su se proizvodili. Dodaje da mora doći do usklađivanja cijena proizvodnje i onih pod kojima se roba plasira na tržište.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...