Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Počelo obilježavanje Dana Općine Kalesija

Općina Kalesija nizom događaja u maju mjesecu obilježava Dan Općine Kalesija. Tačnije 23.maja Općina Kalesija je postala prva općina u Bosni i Hercegovini koja je pružila otpor agresoru i tako postala prvi oslobođeni grad.

Obilježavanje Dana Općine počelo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti civilima i poginulim borcima u MZ Memići 8.maja, kada je položeno cvijeće i na spomenik narodnom heroju Senadu Mehdinu Hodžiću.

Sutra 11.maja sa početkom u 16:00 sati obilježava se godišnjica pogibije dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Senada Požegića, a 12.maja (petak) počinje obilježavanje Dana MZ Tojšići.

U 11:00 sati na centralnom spomen obilježju u Tojšićima proučit će se fatiha i položiti cvijeće poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, nakon čega će u džamiji biti proučen Jasin-i-šerif. Obilježavanje Dana MZ Tojšići nastavlja se 13.maja kada će u 18:00 sati biti godišnji koncert KUD-a „14.maj“.

Dan MZ Miljanovci obilježava se 17.maja kada će biti položeno cvijeće na spomen ploču na Bjeljevcu gdje su 1992.godine hrabri pripadnici TO i Armije RBiH zaustavili agresora i JNA spriječivši njihov prolaz prema Tuzli, a isti dan će biti odigrana i revijalna utakmica.

Turnir u košarci za pionire bit će održan 20.maja, a planirano je i svečano otvaranje novoizgrađenog trotoara u Raincima Donjim.

U organizaciji Biciklističkog kluba „Kalesija“ u nedjelju 21.maja bit će održana biciklijada kao i turnir u odbojci za pionire i pionirke u organizaciji OK i ŽOK Bosna.

MZ Prnjavor i MZ Kalesija Centar svoj dan obilježavaju 22.maja kada će biti svečano otvaranje spomen obilježja braniocima Kalesije, a bit će položeno i cvijeće na centralno spomen obilježje u Kalesiji.

Također, 22.maja u svim školama na području Kalesije bit će organizovan historijski čas „Prvi oslobođeni grad u BiH“.

Za 23.maj Dan Općine predviđen je ulični kros učenika kalesijskih škola, Svečana akademija, odigravanje utakmice Šehidskog kupa kao i kulturno-zabavni program.

Pozivamo građane da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje bitnih događaja za područje Kalesije.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...