KONTAKT
Početna BiH-Svijet Počinje suđenje Radetu Grujiću za silovanje na području Zvornika

Počinje suđenje Radetu Grujiću za silovanje na području Zvornika

od redakcija

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice počet će suđenje Radetu Grujiću, optuženom za silovanje u Liplju kod Zvornika u junu 1992. godine.

Statusna konferencija i početak suđenja Grujiću, nekadašnjem pripadniku čete Snagovo, Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, zakazana je za četvrtak, 13. aprila, javlja BIRN BiH.

On se tereti da je silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

U ponedjeljak, 10. aprila, planiran je početak izvođenja dokaza odbrane Borislava Paravca, kojem se sudi zajedno sa Andrijom Bjeloševićem i Milanom Savićem za zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

Oni su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Ove sedmice u Sudu BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima. 

(Avaz)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.