KONTAKT
Početna Izdvojeno Poemom o ubijenoj osmomjesečnoj bebi počela Kulturna manifestacija „IKRE 2017“

Poemom o ubijenoj osmomjesečnoj bebi počela Kulturna manifestacija „IKRE 2017“

od redakcija

Promocijom knjige „Ptica, a bijah Haris – poema o Harisu Pilavu“, autora Safeta Pozdera, u Kalesiji je počela 22. po redu Kulturna manifestacija „Ikre 2017“. Osim autora, o ovoj poemi, koja svjedoči o ubistvu osmomjesečne bebe Harisa u toku agresije, govorili su i Bajro Perva, književnik i novinar lista Preporod, i Fahrudin Sinanović, v.d. direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Bajro Perva je kazao da poema „Ptica, a bijah Haris“, iako je motivisana ubistvom nevine bebe, zapravo ne govori o smrti, već o životu, o pobjedi života nad smrti.

– Rukopis ove poeme je dvije-tri godine stajao u mojoj ladici. S obzirom da sam strog kritičar prema samome sebi, mislio sam da nije vrijedna objavljivanja. Međutim, neki ljudi od pera, kojima sam dao da pročitaju stihove poeme, kazali su da to moram objaviti. Poema jeste svjedočanstvo o strašnom zločinu, ali ne da se podrstiče mržnja ili osveta, već da se ukazuje na zlo kako se nikome ne bi ponovilo, kazao je Safet Pozder, autor poeme.

Prije promocije književnik Bajro Perva posjetio je učenike OŠ „Tojšići“. Boravak u Kalesiji Safet Pozder i Bajro Perva iskoristili su i za obilazak Spomen-sobe „Kalesijski heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“.

Manifestacija se nastavlja 18. oktobra kada je predviđena promocija knjige „Leptri“ autorice Razije Razo.

 

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.