Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Pola godine nove vlasti u sprečanskoj dolini: KALESIJO, KALESIJO, PUNA SI MI NADA …

Puno toga je u Kalesiji urađeno i pokrenuto za samo nekoliko mjeseci rada nove vlasti na čelu sa načelnikom Seadom Džafićem. Ako se po jutru dan poznaje, onda ovoj općini i njenim građanima predstoje godine koje će biti daleko vedrije i optimističnije od niza prethodnih. I što je najvažnije – konačni prestanak bolne oluje odlazaka Kalesijaca daleko od zavičaja u grozničavoj potrazi za poslom  i dostojanstvenim životom.

Piše: Edin Mešić

Novi načelnik Kalesije, Sead Džafić, najavljivan je kao najveće osvježenje na bosansko-hercegovačkoj političkoj sceni uoči zadnjih lokalnih izbora. Naime, nikada ranije nije bio u vlasti niti se za nju kandidovao, ali se za njega, ipak, nadaleko i naširoko čulo. Za to je „krivac“ njegova izuzetno uspješna privrednička karijera. Firma „Unis Tok“, sa oko 300 zaposlenih, jedan je od rijetkih „svjetionika“ u opštem mraku privatizacijske pljačke i grabeži državnih i narodnih dobara u poratnoj BiH. Kao najveći izvoznik na zapadno tržište iz Tuzlanskog kantona, „Unis Tok“, naravno nije samo kalesijska, već državna privredna priča i nada.

Za Seada Džafića se čulo i kao za jednog od najvećih humanista u našoj zemlji koji je činio i čini mnoga dobročinstva u svom zavičaju i šire. Takođe su građani Kalesije i šira javnost znali i da bi „Unis Tok“ imao nekoliko puta više uposlenih, te još više podizao bosansko-hercegovačke izvozne bilanse, a da bi i Sead Džafić pravio još brojnije i krupnije „po Bosni haire“, da prethodni lokalni vlastodržci nisu to onemogućili raznim administrativnim zaprekama. Radi svog ličnog šićara, a na štetu zajednice i naroda.

Lični inat za opću dobrobit

Upravo to – želja da se gradi bolji ambijent za privredu, da i Kalesija, poput uspješnijih općina, drži najperspektivnije poduzetnike „k’o malo vode na dlanu“, a ne kao neprijatelje samo zato što nisu skoni da njihovu naklonost kupuju „košarkom“ u lične džepove; želja da jednom prestane oluja odlazaka najmlađih i najsposobnijih Kalesijaca daleko od zavičaja – bili su glavni razlozi da Sead Džafić naprečac uđe u izbornu utakmicu i sa svojom Nezavisnom listom dobije dominantno povjerenje građana. Da zajedno sa partnerima u lokalnoj vlasti pokušaju odmaći kalesijsku općinu sa samog dna u kantonalnim i širim okvirima, gdje su je silnim „trudom“ smjestili prethodni lokalni vlastodršci, a što ova zajednica – sa svojim izuzetno marljivim žiteljima, izdašnim prirodnim resursima i izuzetnim geostrateškim položajem – nikako ne zaslužuje.

I golim okom se može opaziti ozbiljan nagovještaj da ova dugo zapostavljana i pustošena općina, predvođena novim ljudima, počinje da se budi i kreće naprijed. Naravno, više toga što se radi za sada nije vidljivo, jer je Džafić s ekipom tek pola godine na „sceni“, pa su im glavna preokupacija pripreme i planovi za buduće pretvaranje cijele općine u veliko gradilište.

Temelji razvoja          

Advertisement. Scroll to continue reading.

Načelnik Sead Džafić ne krije zadovoljstvo onim što je do sada urađeno, ali i da predstoji još predaniji rad da bi se prevazišle naslijeđene prepreke koje stoje na putu svim onim preporoditeljskim ambicijama nove vlasti koje su jasno i glasno najavljene pred izbore:

-Prerano je za hvalospjeve, tek nam predstoje glavni poslovi i iskušenja na kojima će narod biti u prilici da provjeri našu dobrohotnost i spremnost da pokrenemo prijeko potrebnu novu fazu kalesijske historije, jer ovo dosadašnje nije vodilo nikuda izuzev u konačnu propast. Ali, uistinu sam ponosan što smo za samo par mjeseci obezbijedili da općina dobije Prostorni plan, što je pokrenuto još prije desetak godina, ali je iz neobjašnjivih razloga dočekalo nas. Radi se o ključnom dokumentu koji će, uz predstojeće usvajanje Regulacionog plana, biti ozbiljan temelj za pokretanje strateškog razvoja infrastrukture i privrede.

U službi građana

Zatim je čelni čovjek Kalesije nastavio maratonski „izvještaj“ o svemu što je urađeno u otklanjanju onih dnevnih, gorućih problema, te pripremama za rješavanje krupnijih i dalekoročnijih projekata.

-Od samog početka smo se ponajviše trudili da pokušamo da otklonimo ono na što su građani najosjetljiviji, a to je promjena dugo ukorjenjivane svijesti kod uposlenika u općinskim službama da su oni tu zbog sebe i svojih privilegija i ugođaja, a ne zbog građana. Da građani ne smiju otići sa općinskih šaltera, ako ne sa rješenjem problema zbog kojeg su došli, a ono bar sa utiskom da su dočekani lijepom riječju i minimumom pažnje od onih kojima obezbjeđuju plaće. Naravno, doboko ukorijenjene navike onih na državnim „pipama“ se teško i sporo mijenjaju, ali mi ćemo na tome sigurno istrajati.

U tom cilju se počinje koristiti informatička oprema, koja je donirana općini prije petnaest godina, ali se iz nepoznatih razloga nije upotrebljavala. Novi softver omogućava uvid u tok rješavanja svakog zahtjeva koji građani podnesu, čime će biti eliminisana samovolja i neažurnost uposlenika koji u tom lancu učestvuju. To je jedan od koraka u uvođenju ISO standarda u rad općinske uprave.

Akcijaško proljeće

Načelnik Džafić neumorno nabraja i aktivnosti koje se vode na  „terenu“. Obezbijeđena je projektna dokumentacija za dva kružna toka na „neuralgičnim“ saobraćajnim punktovima u Hidanima i kod Tržnog centra „Omega“. Takođe je urađena dokumentacija i obezbijeđena sredstva za izgradnju dva puta koja povezuju kalesijsku sa dvije susjedne općine – Osmacima i Živinicama. Mašine rade već na izgradnji mosta preko Spreče na putu prema Drvenicama.

Intenzivno se radi na rješavanju vododnabdijevanja za četiri sela, a uskoro će taj problem biti riješen i za peto selo, koje je imalo vodovod, ali ne i dovoljno vode. S ponosom je načelnik Džafić istakao i da je obezbijeđeno milion maraka od donatora za rješavanje problema sa rijekama. Od toga će 850 hiljada maraka, biti uloženo u čišćenje korita četiri rijeke: Dubnice, Kalesijice, Gribaje i Tavne koja protiče kroz Memiće, a ostatak za izradu projektne dokumentacije za regulaciju korita rijeke Spreče. Finansiranje ovog poslednjeg projekta čvrsto su obećali predstavnici Svjetske banke.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sporije Načelniče, sporije …

Novo općinsko rukovodstvo, naravno, ne zapostavlja ni rješavanje najurgentnijih problema u poljoprivredi. Pripremljena je dokumentacija i obezbijeđena sredstva za izgradnju hladnjače gdje će poljoprivrednici i proizvođači voća moći uskladištiti svoje proizvode do njihovog plasmana na tržištu. Ekspresno je riješena nevolja sa plavljenjem podvožnjaka na putu prema Jelovom Brdu i Gojčinu. Inače to je bilo popularno predizborno obećanje ranijih pobjednika na izborima, ali nikada nije bilo ispunjeno.

Pošto se naslućivalo da bi ovo nabrajanje baš svega što je urađeno u prvih pola godine rada nove vlasti moglo potrajati do zore, zamolio sam Načelnika da ponešto ostavimo i za neki naredni razgovor, a da sada aktuelizujemo i nekoliko najkrupnijih,  a do sada iz teško objašnjivih razloga nerješavanih kalesijskih problema. Kao što je, na primjer, sistem kanalizacije sa prečiščavanjem otpadnih voda?

Bitka za kanalizaciju, Spreču, toplanu …

-Da bi završili kompletnu kanalizaciju sa prečistačima potrebno je obezbijediti oko 50 miliona maraka. To je za naše prilike astronomska investicija, ali činimo sve što možemo u tom cilju. Na primjer, prije mjesec dana bili su ovdje u posjeti visoki funkcioneri Evropske komisije i ja sam istakao tri najvažnija projekta za koje nam je potrebna podrška. Pored već pomenute regulacije korita rijeke Spreče sa obezbjeđenjem uslova za korišćenje poljoprivrednog dobra, posebno sam potencirao kanalizaciju i potrebu izgradnje toplane u gradu, gdje se zimi ne može disati.

Naravno, obraćaćemo se na sve strane, da bi ta rak-rana sa kanalizacijom bila riješena. Podsjećam da sam iz ljudskih i patriotskih razloga prije nekoliko godina, kada na učešće u vlasti nisam ni pomišljao, dao veliki doprinos u lobiranju da, uz pomoć Slovenije, bude obezbijeđena veoma povoljna finansijska konstrukcija za instaliranje sistema kojim bi cijela općina dobila kvalitetnu kanalizacionu mrežu. Međutim, moji prethodnici su tu priliku iz neobjašnjivih razloga prokockali, na radost nekih drugih općina iz BiH  koje su iskoristile kalesijski propust i neozbiljnost.

Rušenje prepreka zapošljavanju

Sve su ovo, naravno, zanimljive informacije, ali kakav bi to bio razgovor sa Seadom Džafićem, kao izuzetno uspješnim privrednikom, ako ne bismo pomenuli nade mase nezaposlenih u otvaranje novih radnih mjesta. Uz sve druge potrebe, to je ipak pitanje svih pitanja. Sam Džafić je u predizbornoj kampanji isticao da će najveće napore uložiti u obezbjeđenje poslovnog ambijenta za pokretanje procesa intenzivnog zapošljavanja, uključujući i nove investicione programe firme čiji je vlasnik. Tada je isticao da mu je najveća želja zaustavljanje zabrinjavajućeg odljeva Kalesijaca, naročito mladih, na Zapad.

-Tačno je da sam pred izbore najviše potencirao zapošljavanje. U tom pravcu sam ličnim primjerom želio pokazati da to neće ostati prazna priča, te da podstaknem ostale investitore na ulaganja. Moja firma „Unis Tok“ je planirala svojim novim investicionim programom, za početak, zapošljavanje stotinak radnika. Tu su i planovi za prebacivanje na područje Kalesije dijela kapaciteta tuzlanske Livnice koju sam nedavno kupio. Postoje i drugi zainteresovani za ulaganja, ali tu su i neki ograničavajući faktori. Općina Kalesija nema na najkvalitetniji način riješeno napajanje električnom energijom, jedna je od rijetkih općina koja nema 110-kilovoltnu trafo stanicu koja bi puno značila za firme koje u proizvodnom procesu troše velike količine električne energije. Iako su aktivnosti na izgradnji te trafo stanice počele prije dvadesetak godina, iako su davno obezbijeđena sredstva, to još uvijek nije urađeno, što je veliki propust onih pojedinaca i institucija koji su bili dužni obezbijediti preduslove za njenu izgradnju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Naravno, mi se nećemo zaustaviti na prozivanju onih koji su to učinili, već ćemo učiniti sve da taj problem riješimo, ali radi se zaista o krupnom, nedopustivom propustu prethodnih garnitura vlasti. Za rješavanje toga će trebati i puno sredstava i vremena kojeg nemamo, jer ljudi neće da slušaju ničija obećanja na duže staze, već hoće radna mjesta i egzistencijalnu šansu za sebe i prorodicu.

„Nezavisni“ načelnici – jezgro za šire promjene

U razgovoru sa načelnikom Džafićem, nije zaobiđena ni priča o saradnji „nezavisnih“ načelnika u Federaciji kao temelju mogućeg političkog bloka za opšte izbore. Može li se priča o promjenama sa lokalnog prenijeti na više nivoe vlasti?

-Nije nikakva tajna da nas sedmoro nezavisnih načelnika sarađujemo i razmjenjujemo međusobno iskustva kako bi svako dao što veći doprinos napretku u svojoj općini, a time i cijeloj državi. Naravno, i previše teškoća i obaveza ima na lokalnom planu, pogotovo u ovoj našoj Kalesiji, da bi meni sada nešto drugo, neka viša politika, došlo u prvi plan. Ali, ne krijemo i da smo tim koji želi okupljati istomišljenike i širiti front za promjene na višim instancama vlasti.

Načelnik Kalesije je još ranije kao privrednik zadobio simpatije medija i javnosti u cijeloj BiH, ali je ta naklonost začinjena i zapečaćena ispunjenjem predzbornih obećanja da će se odreći svih funkcionerskih privilegija. Naročito je priča o njegovoj plemenitoj praksi da redovno dijeli načelničku plaću onima kojima ta nafaka, bar i na trenutak, olakšava tešku životnu svakodnevnicu, ušla u žižu interesovanja. Ne čudi, jer se radi o gestu koji je prava rijetkost među poslovično sebičnim i samoživim političkim elitama u ovom podneblju, pa i onim „narodnim predstavnicima“ koji su do sada nakupili po tuce dobro plaćenih mandata. Međutim, zbunjuju ga, kako ističe, neki medijski ataci u samoj kalesijskoj općini.

Ofanziva montera „afera“

-Ma ja ću uvijek biti za to da se kitikuje, jer i sam sam vazda oštro i otvoreno prozivao sve što ne valja u užem i širem okruženju. Neka i moj rad bude maksimalno podložan kritičkim ocjenama i napadima ukoliko su argumentovani. Međutim, neshvatljivi su mi pokušaji kompromitovanja u kojima nema ni truna istine. Recimo, neki su izmislili nekakvo moje novogodišnje pijanstvo i nedolično ponašanje. Nisam očekivao da se odaje neko posebno priznanje što sam svojim ličnim sredstvima omogućio građanima da bez posebnih troškova dođu do atraktivne novogodišnje zabave kakve tradicionalno imaju mnogi drugi gradovi, a Kalesija prvi put, ali neshvatljivo mi je ta  nasilna zamjena teza u pokušaju da se od dobra napravi zlo.

Džafić dodaje da dio lokalnih medija tu praksu neargumentovanih napada i montiranja tobožnjih afera nastavlja i pri tome, u nedostatku argumenata i profesionalne hrabrosti, poziva u pomoć lažne profile na internetu:

-Premala smo mi sredina da bi neko nešto ušićario na skrivanju iza lažnih maski. A i Kalesijci su dovoljno svjesni ljudi da više vjeruju svojim očima nego tim fantomskim ukazanjima. Spreman sam vazda javno odgovoriti na svako pitanje i nastaviću svijetla obraza, zajedno sa saradnicima, da vodim ovu općinu naprijed. A te medijske obmanjivače i njihove maskirane sponzore i inspiratore ostavljamo da tonu u mrak svojih manipulacija i obmana.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dragocjena „bratska“ podrška

Čelni čovjek Kalesije se brzo vraća vedrijim temama i informacijama, ne skrivajući zadovoljstvo i zbog obnove zapostavljenih odnosa sa inostranim bratskim općinama. Naročito je važan Cug u Švajcarskoj, gdje je koncentrisan najveći dio kalesijske dijaspore čiji su predstavnici, poput Huse Đedovića, uložili mnogo truda da saradnja između njihovog zavičaja i mjesta gdje rade i žive bude što prisnija. Međutim, neodgovoran odnos nekih ljudi u prethodnim garniturama kalesijske vlasti prema brojnim humanitarnim akcijama i podršci iz Cuga, doveo je do višegodišnjeg jaza. Sada su predstavnici i vlasti i dijaspore iz Cuga dobili zaslužene počasti za Dan općine Kalesija, čime je bar simbolično i djelimično otklonjena nepravda prema jednima i drugima  Već su ugovoreni novi susreti koji bi, za početak, trebali da rezultiraju podrškom u vidu prijeko potrebne zimske putne mehanizacije i drugim akcijama.

Takođe su, nakon duže pauze, obnovljeni kontakti sa predstavnicima bratske općine Gazi Osman Paša koja je dio Istanbula. Odatle je najavljena velika podrška u vidu izgradnje nove osnovne škole u Kalesiji, sa kapacitetima i za preškolsko obrazovanje, fiskulturnom salom i opremom po svjetskim standardima.

Očito, puno toga je u Kalesiji napravljeno i pokrenuto za samo nekoliko mjeseci od dolaska nove vlasti. Ako se po jutru dan poznaje, onda ovoj općini i njenim građanima predstoje godine koje će biti daleko vedrije i optimističnije od niza prethodnih. I konačni prestanak bolne oluje odlazaka Kalesijaca daleko od zavičaja u grozničavoj potrazi za poslom i dostojantvenim životom. Ili – kako bi to legendarni Babajići opjevali – „Kalesijo, Kalesijo, puna si mi nada …“

Preuzeto sa portala www.oximoron.ba

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...