Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Političar zbog kojeg sijevaju varnice u TK-u: Prijetili su mi zbog formiranja vlasti sa SDA

Senad Alić i Jakub Suljkanović, političari su iz Tuzlanskog kantona, koji su u fokus bh. javnosti dospjeli nakon što su kao kadrovi PDA odlučili odmetnuti se od stranke te vlast formirati sa SDA.

Alić, kao političar s najdužim zastupničkim stažom u tom kantonu danas je progovorio o svojim razlozima, a kazao je i da je posljedično tome dobio prijetnje.

Političke varnice u Tuzlanskom kantonu i dalje sijevaju, a nakon odluke Senada Alića i Jakuba Suljkanovića o formiranju nove vlasti sa SDA. Na račun ovog dvojca iz PDA su stizale ozbiljne optužbe, posebno od predsjednice stranke Elzine Pirić, koja ih tereti političku trgovinu.

U pauzi tokom održavanja današnje konstituirajuće sjednice Skupštine TK, Alić se susreo sa predstavnicima medija, a tom prilikom je otvoreno govorio o svim dešavanjima, razlozima donošenja odluke, ali i prijetnjama koje je dobijao.

Na samom početku razgovora, on je kazao da PDA skupa sa kolegom Suljkanovićem nije napustio, naglasivši da očekuje da ga rukovodstvo stranke na čelu sa Pirić isključi iz članstva. Govoreći o posljednjoj odluci koju je donio, Alić je istaknuo da je riječ o katastrofalnom rezultatu koji su zabilježili kao stranka tokom Općih izbora.

“Nakon izbora obavili smo analizu, nismo se mogli usuglasiti, niko nije želio prihvatiti svoju krivicu, a na čelu toga je Elzina Pirić. Kada je riječ o optužbama Pirić prema meni ili kolegi Suljkanoviću, pozivam sve pravosudne institucije i agencije koje postoje u BiH, da ih istraže. Zbog svega iznesenog, odnosno optužbi i klevete, protiv Pirić će biti podnesena kriviča prijava”, kazao je Alić, naglasivši da će skupa sa Suljkanovićem zatražiti sastanak sa visokim predstavnikom u BiH.

Nakon isključenja iz stranke, Alić je kazao da će skupa sa Suljkanovićem djelovati kao samostalni zastupnici. Naveo je i da još uvijek nije donio odluku o svom političkom djelovanju u daljem periodu, u kontekstu mogućeg priključivanja novoj stranci, konkretnije SDA.

“Kompletan Općinski odbor PDA Sapna prelazi u SDA, među kojima su i vijećnici u Općinskom vijeću. Od mene nije traženo da to uradim”, dodao je Alić, istaknuvši da nije imao nijedan sastanak sa Abdurahmanom Hodžićem, za što ga je Pirić, između ostalog optužila, u pismu upućenom visokom predstavniku u BiH.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Za sebe kaže da nije preletač, kako ga nazivaju, već izabrani zvaničnik koji ima pravo razmišljanja o tome na koji način je najispravnije djelovanje Tuzlanskog kantona u budućnosti. Na pitanje novinara portala Klix.ba da li smatra da je iznevjerio povjerenje birača koji su mu dali glas kao kandidatu PDA, Alić je kazao:

“To će ljudi koji su mi dali povjerenje nakon mjesec dana vjerovatno razumjeti i naći pravog krivca u cijelom ovom procesu. Vjerujem da će naći krivca i za drastičan pad izbornih rezultata PDA. Stanje je upravo kulminiralo nakon izbora, a da je ostao rezultat kakav smo imali shodno procjenama sa terena, vjerovatno do ovoga ne bi došlo.”

Inače, nakon informacije o razmimoilaženju sa PDA, grupa građana okupila se ispred porodične kuće Jakuba Suljkanovića u Srebreniku, traživši od njega da vrati zastupnički mandat. Tokom protesta došlo je i do upotrebe petardi, a sve te događaje Alić ne opravdava.

Shodno ovim dešavanjima, novinar portala Klix.ba upitao je Alića da li je zabrinut za svoju sigurnost, na što je on negativno odgovorio, kazavši da se “jedino boji Boga”.

“Sa Bogom ne poredim niti jednu drugu osobu. Moram reći da sam dobijao prijeteće poruke te da su one usmjerene prema nadležnim institucijama. Vjerujem da su te poruke pojedinačne, ali i to će vrijeme pokazati. Ja se hrabro krećem kantonom i državom. Na to imam pravo. Tri puta sam ranjen za ovu državu, a oni koji smatraju da se mogu kukakvički ponašati neka čine. Redovno sam tu, na ulici i u gradu”, odgovori je Alić.

Na kraju je kazao da je mišljenja da je PDA stranka koja nema budućnost, zaključivši da je političar koji na svom teretu nema nijedan proces koji je vođen protiv njega, pozvavši sve zainteresirane da to i provjere.

(Klix.ba)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...