Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 331 studenta povratnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisao ugovore o dodjeli ovogodišnjih stipendija studentima povratnicima.

Ukupno je 331 student dobio stipendiju, čiji je iznos, kako kaže Ramić, od 1.000 KM do 1.200 KM.

– Prijavilo se 350 studenata, a 331 je ispunio uslove. Radi se o djeci iz 38 općina i gradova Republike Srpske od kojih najviše njih dolazi iz Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice, itd. Najvažnije je da je jedan značajan broj studenata korisnici od početka svog studiranja pa do danas, a ove godine smo nešto više sredstava izdvojili onim uspješnijim studentima – rekao je Ramić.

Federalni premijer Fadil Novalić također se obratio stipendistima, navodeći da je Vlada FBiH preko resornog ministarstva izdvojila 340.000 KM za stipendije.

– Ovo je značajna podrška mladima da okončaju svoje obrazovanje u Bosni i Hercegovini i u njoj ostanu i razvijaju stečena znanja i vještine i na taj način doprinesu njenom daljnjem razvoju i napretku. Vlada FBiH preko Ministarstva već deset godina implementira ovaj program stipendiranja i nastavit ćemo s podrškom u narednom periodu – naglasio je Novalić.

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević se u ime svih općina i gradova odakle studenti dolaze, zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica što je i ove godine omogućilo stipendije.

– Ministarstvo je uvijek imalo sluha i osjećaja za potrebe i zahtjeve povratnika. Kroz dodjelu stipendija već deset godina stoji na raspolaganju studentima, a i kroz druge projekte – određivanje pripravničkog staža, zasnivanje biznisa, pomoć u poljoprivredi i slično – kazao je Gradaščević.

Ministru Ramiću zahvalila je i stipendistica Selma Zulum iz Bosanske Gradiške koja studira na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Advertisement. Scroll to continue reading.

– Ovakav vid afirmacije i valorizacije našeg dugogodišnjeg truda i rada od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica zasigurno je mnogo značajan za svakog studenta i predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove – poručila je Zulum.

Stipendistica Samra Halilović iz Srebrenice, koja je završna godina prvog ciklusa politologije, međunarodnih odnosa i diplomatije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, istakla je da je zahvalna što je Ministarstvo omogućilo stipendije studentima-povratnicima.

– Četiri godine sam stipendista Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica što je najveći pokazatelj kontinuiteta koji nam pruža Ministarstvo kroz različite projekte. Obrazovanje je najjače oružje današnjice na osnovu koga se država jedino može izdići na jedan zavidan nivo. Upravo preko ovih stipendija Ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati – izjavila je Halilović.

(FENA)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...