KONTAKT
Početna BiH-Svijet Potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 331 studenta povratnika

Potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 331 studenta povratnika

od redakcija

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisao ugovore o dodjeli ovogodišnjih stipendija studentima povratnicima.

Ukupno je 331 student dobio stipendiju, čiji je iznos, kako kaže Ramić, od 1.000 KM do 1.200 KM.

– Prijavilo se 350 studenata, a 331 je ispunio uslove. Radi se o djeci iz 38 općina i gradova Republike Srpske od kojih najviše njih dolazi iz Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice, itd. Najvažnije je da je jedan značajan broj studenata korisnici od početka svog studiranja pa do danas, a ove godine smo nešto više sredstava izdvojili onim uspješnijim studentima – rekao je Ramić.

Federalni premijer Fadil Novalić također se obratio stipendistima, navodeći da je Vlada FBiH preko resornog ministarstva izdvojila 340.000 KM za stipendije.

– Ovo je značajna podrška mladima da okončaju svoje obrazovanje u Bosni i Hercegovini i u njoj ostanu i razvijaju stečena znanja i vještine i na taj način doprinesu njenom daljnjem razvoju i napretku. Vlada FBiH preko Ministarstva već deset godina implementira ovaj program stipendiranja i nastavit ćemo s podrškom u narednom periodu – naglasio je Novalić.

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević se u ime svih općina i gradova odakle studenti dolaze, zahvalio Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica što je i ove godine omogućilo stipendije.

– Ministarstvo je uvijek imalo sluha i osjećaja za potrebe i zahtjeve povratnika. Kroz dodjelu stipendija već deset godina stoji na raspolaganju studentima, a i kroz druge projekte – određivanje pripravničkog staža, zasnivanje biznisa, pomoć u poljoprivredi i slično – kazao je Gradaščević.

Ministru Ramiću zahvalila je i stipendistica Selma Zulum iz Bosanske Gradiške koja studira na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

– Ovakav vid afirmacije i valorizacije našeg dugogodišnjeg truda i rada od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica zasigurno je mnogo značajan za svakog studenta i predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove – poručila je Zulum.

Stipendistica Samra Halilović iz Srebrenice, koja je završna godina prvog ciklusa politologije, međunarodnih odnosa i diplomatije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, istakla je da je zahvalna što je Ministarstvo omogućilo stipendije studentima-povratnicima.

– Četiri godine sam stipendista Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica što je najveći pokazatelj kontinuiteta koji nam pruža Ministarstvo kroz različite projekte. Obrazovanje je najjače oružje današnjice na osnovu koga se država jedino može izdići na jedan zavidan nivo. Upravo preko ovih stipendija Ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati – izjavila je Halilović.

(FENA)

Možda vam se sviđa

logo

Infoplus je izvor informacija koji pokriva raznovrsne teme, pružajući čitateljima uvid u najnovije  događaje i društvene trendove. 

Izdvojeno

Najnovije

Infoplus Agencija – Sva prava zadržana.