Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Povećan prihod od putarina na autocesti u FBiH

Prihodi ostvareni od naplate cestarina u FBiH ove godine će zasigurno biti veći u odnosu na prethodnu.
Iz JP „Autoceste FBiH“, u 2021. godini ostvareni su prihodi u iznosu od 44.712.090 KM, s uključenim PDV-om.

Kada je riječ o prihodima ostvarenim za prvih sedam mjeseci ove godine, oni iznose 27.723.797 KM i već je jasno da bi 2022. mogla nadmašiti prošlu godinu.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže da cestarine koje se naplaćuju na naplatnim kućicama ulaze u redovni prihod kompanija koje se bave pružanjem usluga na autocestama te da ga, u skladu s tim, raspoređuju za finansiranje različitih troškova.

Međutim, navodi Hadžić, zahvaljujući prihodima od drugih putarina, taj trošak bi bh. građanima mogao biti simboličan na godišnjem nivou kupovinom vinjeta.

– “Autoceste FBiH”, ali i “Autoceste RS”, dobivaju značajan iznos finansijskih sredstava po osnovu drugih putarina na gorivo. Taj novac je posljednjih godina ulazio u njihove prihode i, barem za sada, prema finansijskim izvještajima, nije u tolikoj mjeri trošen, što u principu ostavlja jednu mogućnost da “Autoceste FBiH” i “Autoceste RS” mogu ukinuti naplatu plaćanja cestarina na naplatnim kućicama i da to ni u kojem slučaju neće ugroziti njihovo finansijsko poslovanje – smatra Hadžić.

Preduzeća bi i dalje imala velike prihode, čime praktički mogu građanima u BiH pružiti uslugu besplatne vožnje autocestama.

– Ako se već želi na neki simboličan način riješiti to pitanje, da se kaže, evo, ok, plaćate nešto, postoji mogućnost da se građanima u BiH prilikom registracije naplati neka simbolična vinjeta od 10 ili 20 KM godišnje i da na taj način stanovnici u BiH imaju skoro besplatno korištenje autocesta – kaže Hadžić.

Hadžić dodaje kako bi se vinjete mogle prodavati na graničnim prijelazima za strane državljane, čime bi “Autoceste FBiH” i “Autoceste RS” došle do dodatnih prihoda.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(Biznisinfo)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...