Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Predstavnici Turske kompanije “Bioil” boravili u Kalesiji, žele ulagati u poljoprivredu

Ismet Ozturkmen predsjednik Upravnog odbora firme Bioil koja svoje sjedište ima u Doboju, danas je zajedno sa proslavljenim reprezentativcem Turske Asimom Parsom koji je i vijećnik u OV Kalesija boravio u posjeti našoj općini.

On se sastao sa savjetnikom Fikretom Suljkanovićem i pomoćnicima načelnika Hatom Mujčinović i Hazimom Halilovićem a tema sastanka bilo je ulaganje ove kompanije u poljoprivredu u Kalesiji.

Prema riječima Ismeta Ozturkmena on sa svojom kompanijom želi da uđe na teritoriju Kalesije, kako bi poljoprivrednicima pomogao da sijanjem uljane repice i suncokreta osiguraju sebi egzistenciju, jer će imati siguran otkup tih proizvoda.

On je prisutne upoznao i sa mogućnošću da ova firma poljoprivrednicima preko svog partnera Ziraat banke obezbjedi i kredit bez kamate kako bi krenuli u sjetvu.

Savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović rekao je da naša Općina raspolaže sa određenim poljoprivrednim parcelama koje bi mogle da posluže sjetvi ovih kultura, ali je isto tako obećao da će sve učiniti da u narednim danima se poljoprivrednici informišu o ovoj Turskoj kompaniji kako bi se napravila saradnja što bi pomoglo i otvaranje novih radnih mjesta kroz oblast poljoprivrede.

Trenutno firma Biolil zapošljava oko stotinu radnika, a ukoliko nađu nove parcele za sjetvu suncokreta i uljane repice oko 5.000 porodica u BiH bi moglo da živi.

Turski investitor je zadovoljan prijemom u Kalesiji te je kazao da se nada da će saradnja biti ostvarena jer u Kalesiji u budućnosti vidi polja zasijana ovim kulturama za dobrobit svih poljoprivrednika.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...