Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Sada je najbolji trenutak da započnete IT karijeru: Programeri zarađuju i do 6.280 KM

Prema analizama, IT industrija u našoj zemlji nezadrživo raste uprkos krizi, a sa njom i zarade zaposlenih. Prosječna plata naših IT stručnjaka iznosi čak 2.200 KM, a zarade programera idu i do nevjerovatnih 6.280 KM mjesečno. Stručnjaci predviđaju da će u 2023. godini zarade nastaviti da rastu.

Pritom, IT sektor u BiH stvara oko 500 miliona KM prihoda godišnje, pa ni ne čudi što je, prema podacima sa portala MojPosao.ba, najveći broj oglasa za posao vezan upravo za IT pozicije i što konzervativne procjene govore da Bosni i Hercegovini nedostaje najmanje 10.000 IT stručnjaka.

Drugim riječima, ekspanzija u kojoj se IT sektor nalazi već godinama unazad ne usporava, što znači samo jedno: sada je idealan trenutak da se i vi pridružite IT sektoru.

IT sektor je sve važniji, a plate su sve veće: još uvijek nije kasno da se i vi pridružite IT industriji!

Pored značajno većih plata u odnosu na prosječne, ogromnog broja oglasa za poslove i odličnih uslova za rad, predviđa se da IT industrija u regionu ima jak potencijal za još veći budući rast.

Dakle, IT industrija predstavlja zaista prosperitetnu oblast, kojoj su uvijek potrebni novi stručnjaci. Naime, istraživanja pokazuju i to da na tržištu nema dovoljno školovanih stručnjaka u svim sektorima informacionih tehnologija, i to ne samo onih najiskusnijih već i onih koji su na početku karijere.

To je i razlog zbog čega većina programera, developera mobilnih aplikacija, administratora mreža, IT menadžera i dizajnera ne samo da gotovo i ne čekaju na posao već i često biraju između više ponuda. Ako se u obzir uzme i to da se na listi deficitarnih zanimanja u regionu nalaze Web 3.0 programeri, ne čudi činjenica što se sve više ljudi odlučuje upravo za usvajanje ovih revolucionarnih tehnologija.

Za razliku od drugih zanimanja, „problem” programera i ostalih IT-jevaca je odabir jednog, najboljeg radnog mjesta iz raznovrsne ponude. S obzirom na sve veći značaj koji u našim životima imaju programi, mobilne aplikacije, sajtovi i drugi proizvodi IT sektora, ova oblast će i u godinama koje dolaze sigurno biti idealno mjesto za izgradnju profesionalne karijere.

Advertisement. Scroll to continue reading.

(Akta.ba)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...