Connect with us

Hi, what are you looking for?

Izdvojeno

Sastanak u Kalesiji o deminiranju Lisače i Visa

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima primio je u radnu posjetu brigadnog generala Mirsada Ahmića i pukovnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Dževada Zenunovića sa kojima se razgovaralo o deminiranju na području naše općine, sa akcentom na Lisaču i Vis.

Zahvaljujući načelniku naše općine koji je zagovarao ovaj sastanak, predstavnici Oružanih snaga su upoznati sa rizičnim područjima u Kalesiji, odnosno o površini koja se treba deminirati kada je u pitanju Lisača i Vis gdje je moguće mašinsko i ručno čiščenje mina, što olakšava rad deminerskim timovima OS BiH.

Kada je u pitanju Lisača, rizična površina je oko 52 hiljade metara kvadratnih, što bi se trebalo što prije očistiti s obzirom da se bliži i godišnjica obilježavanja bitke na ovoj koti, dok je rizično područje Visa na 2,5 miliona metara kvadratnih.

Načelnik Sead Džafić je kazao da će demineri imati podršku naše općine kako bi se ovi projekti realizirali s obzirom da je riječ o lokalitetima koji predstavljaju opasnost za građane.

Prema riječima Hazima Halilovića šefa Službe za komunalne polsove i civilnu zaštitu, Oružane snage su ranije upoznate sa područjem Kalesije jer su izvodili deminerske radove za koje su imali podršku općinskih organa, a i sada ta podrška neće izostati ukoliko se krene u realizaciju pomenutih zadataka.

Na sastanku brigadni general Mirsad Ahmić je rekao da će sve učiniti što je u njegovoj nadležnosti da projekti iz Kalesije budu izvršeni, odnosno predloženi za deminiranje u ovoj, ali i narednoj godini s obzirom da su neki već uvršteni kao prioritetni kada je u pitanju Kalesija.

Sastanku je prisustvovao i kordinator za oblast deminiranja, komandir PVJ Kalesija Fikret Križevac kao i Senad Šmigalović uposlenik Oružanih snaga BiH koji je ujedno i vijećnik u OV Kalesija.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...