Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Savez općina i gradova u narednom periodu želi jačati kapacitete jedinica lokalne samouprave

Šesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je u utorak u Travniku, gdje su članovi Predsjedništva upoznati sa aktivnostima Saveza na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova.

Sjednici je predsjedavao predsjednik Predsjedništva SOGFBiH Hamdo Ejubović te predstavnici općina i gradova Ljubuški, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Domaljevac Šamac, Travnik Livno, Kalesija, Neum, Sarajeva i Banovića u svojstvu članova Predsjedništva.

Predsjedništvo Saveza je podržalo aktivnosti na revidiranju modela financijske samoodrživosti obuke za zaposlenike i izabrane dužnosnike u jedinicama lokalne samouprave u FBiH, a koje je pokrenulo Koordinaciono tijelo za obuku.

“Kada je u pitanju Zakon o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo, Predsjedništvo Saveza je donijelo odluku da Savez, uime jedinica lokalne samouprave Kantona Sarajevo, prema Ustavnom sudu Federacije BiH podnese zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi sa ovim Zakonom.

Savez općina i gradova FBiH nije konzultiran prilikom usvajanja predmetnih izmjena Zakona o vodama KS, a što je zakonska obveza propisana članom 56. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH. Osim toga, prekršen je i član 34. Zakona o principima lokalne samouprave FBiH koji propisuje da svaki prijenos dodatnih nadležnosti prati i prijenos adekvatnih izvora financiranja” priopćeno je Saveza općina i gradova FBiH.

Predsjedništvo Saveza je informirano o odgovoru Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na molbu Saveza za podršku Kongresa u cilju usklađivanja potrebnih zakonskih propisa s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i sa Zakonom o principima lokalne samouprave u F BiH.

Članovi Predsjedništva upoznati su s aktivnostima Saveza na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova.

“Savez općina i gradova FBiH anketirat će općine i gradove kako bi dobili jasnu sliku koliko je uzurpirano prava jedinicama lokalne samouprave od strane kantona i Federacije BiH. Pored toga, saznat ćemo koliko je obveza dato općinama a da ih ne prate financijska sredstva”, kazao je predsjednik Ejubović.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Također, najavljena je zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH i Saveza općina i gradova Republike Srpske pod pokroviteljstvom Vijeća Europe.

(FANA)

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...