Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

SDA i SNSD će osvojiti najviše direktnih mandata u Parlamentu BiH

Nakon više od 83 posto obrađenih biračkih mjesta nazire se raspodjela direktnih mandata u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Prema trenutnom stanju najviše direktnih mandata će imati SDA i SNSD.

Iz Federacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnu Skupštinu BiH bira se ukupno 28 poslanika od čega je 21 direktni, a sedam su komepnzacijski mandati te je izgledno očekivati da neke stranke dobiju i još neke mandate.

Prema do sada objavljenim rezultatima u izbornoj jedinici 1A (USK i Kanton 10) po jedan direktni mandat bi trebali osvojiti SDA, NES i SDP. Ujedno ovo bi bila i razlika jer je na izborima 2018. godine, direktni mandat osvojio HDZ. Priliku da ugrozi direktni mandat SDP do kraja brojanja ima Demokratska fronta.

U izbornoj jedinici 2A (HNK i ZHK) situacija je također prilično jasna. Dva direktna mandata iz ove jedinice će dobiti HDZ, a jedan SDA.

Izborna jedinica 3A koju čine Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton daje četiri direktna mandata u Parlament BiH. Prilično je sigurno da će ovdje direktne mandate osvojiti Narod i pravda, SDA, Naša stranka i SDP.

Najviše direktnih mandata u Parlament BiH daje izborna jedinica 4A koju čine Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton. Ova jedinica daje šest mandata. Prema trenutnom stanju SDA će dobiti tri direktna mandata, a HDZ, SDP i DF po jedan direktni mandat. Prije četiri godine SDA je imala dva mandata, tako da je ostvarila rast u ovoj izbornoj jedinici. Mandat je izgubio Nezavisni blok koji je na ovim izborima nastupio kao dio Koalicije Država.

Izborna jedinica 5A koju čine Tuzlanski i Posavski kanton daje ukupno pet direktnih mandata. Prema trenutnim rezultatima tri mandata u ovoj jedinici osvaja SDA, a SDP i DF po jedan. Sa tim da je obrađeno 75,09 posto biračkih mjesta, a SDP manje od 1000 glasova dijeli od drugog mandata na račun SDA.

Prema tome iz Federacije BiH trenutno sa mogućim izmjenama do kraja brojanja SDA osvaja devet, SDP 4, HDZ 3, DF 2, Narod i pravda 1, NES 1, Naša stranka 1.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Iz entiteta Republika Srpska direktno se raspoređuje devet mandata u Parlamentu BiH iz tri izborne jedinice.

U izbornoj jednici 1B koju čini zapadni dio entiteta prema trenutnom stanju SNSD osvaja dva direktna mandata, a PDP jedan. SDS za razliku od izbora 2018. godine ostaje bez mandata.

Izborna jedinica 2B u kojoj su najveći gradovi Bijeljina i Doboj, SNSD osvaja dva direktna, a SDS jedan direktni kao i prije četiri godine.

Konačno, u izbornoj jedinici 3B koju čini istočna Bosna i istočna Hercegovina, SNSD trenutno osvaja dva direktna, a SDS jedan mandat.

Što se tiče direktnih mandata iz Republike Srpske za Parlament BiH SNSD osvaja 6 mandata, SDS dva, a PDP jedan mandat.

Pored direktnih raspoređuju se i kompenzacijski mandati, ali njihov broj će biti poznat tek nakon prebrojavanja svih glasova.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...