Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH-Svijet

Stranke iz RS-a danas potpisuju izjavu: Od otimanja imovine do nadgledanja entitetske linije

Predstavnici političkih partija u RS-u danas bi u Narodnoj skupštini Republike Srpske trebalo da potpišu zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja.

Podsjetimo da je sadržaj izjave dogovoren u petak na sastanku koji je sazvao predsjednik entiteta Milorad Dodik, a što je predstavljeno kao odgovor na izjavu političara iz FBiH o, također, pitanju državne imovine. Potpisivanje bi trebalo biti održano u 15 sati, po ranijim najavama.

U ovom nacrtu izjave, potpisnici su konstatovali da traže sazivanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi se raspravljalo i donijela odgovarajuća odluka o postupcima organa RS i predstavnika RS u državnim institucijama.

Potpisnici se, potom, u tački tri ove izjave pozivaju na Dejtonski sporazum i Aneks 2 po kojem, kako tvde, “BiH ne posjeduje teritoriju nego samo vanjsku granicu”.

Nadalje, u nacrtu izjave obavezuju se političari iz RS da predlože Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Pozivaju potpisnici izjave, potom, svjedoke Dejtonskog sporazuma da reaguju na “pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma”. U protivnom će, kako piše u tački sedam “Republika Srpska zadržati pravo da konačno odluči o svom budućem statusu”.

Izjavom se nalaže sudijama Ustavnog suda BiH iz RS-a da obustave rad u toj instituciji sve dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

“Zadužuje se Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS-a i Federacije BiH”, navedeno je dalje u nacrtu izjave.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Naročito skandalozna tačka, koja je izazvala najviše zabrinutosti u javnosti, je ona u kojoj se “obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta”.

Također, naveli su da će RS, posebnom odlukom NSRS-a, ukinuti nadležnosti Suda BiH i Tužilaštva BiH, ali da ostaju privrženi misiji EUFOR-a “Althea” ali uz uslov da ne dođe do povećanja broja vojnika.

“Ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema RS-u, RS će ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju”.

Pogledajte još

Izdvojeno

Sinoć iza ponoći u centru Kalesije, tačnije ispred pekare “Saraj” došlo je do tuče u kojoj je učestvovalo više osoba. Policija provodi istragu i...

Izdvojeno

Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije...

BiH-Svijet

Sadekatul-fitr za za ovogodišnji ramazan iznosi osam KM, 10 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Vijeće...

Izdvojeno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krajem 2015.godine provelo je konkurs za prijem 60 osoba u početni čin policajac, a u februaru 2016.godine objavili su...